Do klatovského letního kina se opět vrátily filmy a s nimi i diváci

6. červenec 2015

V kině se naposledy promítalo v roce 2012, kvůli špatnému technickému stavu areálu pak ale kino skončilo. Následovala rozsáhlá rekonstrukce a přestavba areálu na kulturní centrum.

Letní kino zahájilo provoz českým filmem Život je život s Ondřejem Vetchým a Simonou Stašovou, další české filmy budou následovat. Během července je na programu například film Vybíjená nebo dokument Stále spolu a z těch zahraničních to bude například Země zítřka, Špión nebo Méďa 2. Teď v červenci se promítá od 22 hodin, v srpnu pak už od 21 hodin.

Během prázdnin ale nepřerušilo provoz ani kino Šumava. Obě kina jsou v provozu současně, doplňují se. Premiéry a 3D filmy se promítají v kině Šumava a v letním kině právě třeba ty české snímky a podobně. Nicméně i letní kino může promítat nové filmy, technika tam k tomu je. Promítačka je z kina Šumava, kam město pořídilo novou modernější. Letní kino má i nový zvukový systém, větší plátno a nabízí i nesrovnatelně větší komfort, ať už co se týče sedaček nebo zázemí.

Letní kino zahájilo provoz v létě roku 1960. Zajímavostí je, že tam tehdy museli navézt desetitisíce kubíků zeminy a otočit sklon celého prostranství, aby měsíc neozařoval promítací plátno. Prvním filmem, který tam diváci viděli, byl francouzský film Tamango a byl to zároveň první širokoúhlý film promítaný v Klatovech.

V současnosti je letní kino i kulturním centrem a bude tak sloužit i jinému programu než jen promítání filmů. Konala se tam divadelní přehlídka, a také hlavní část hudebního festivalu Strýc of Klatovy. Další festival tam bude 11. a 12. července, bude to tradiční Klatovská pouťová heligonka.

Aktuální program letního kina v Klatovech najdete zde.

autor: en
Spustit audio