Do nového systému svozu odpadu se v Plzni zatím registrovalo zhruba 80 procent lidí

3. srpen 2015

Registrace je povinná, stanovila ji městská vyhláška. Termín, do kdy se měli majitelé nemovitostí přihlásit, ale vypršel koncem července.

Plzeňský magistrát za měsíce červen a červenec registruje zhruba patnáct tisíc přihlášek k poplatku za komunální odpad v novém systému. Ten město rozjíždí od 1. září a měl by přinést lidem úsporu, ceny za odpad by podle odhadů měly klesnout zhruba na polovinu.

Odpadové hospodářství bude mít nově na starost městská společnost Čistá Plzeň. 170 tisíc Plzeňanů vyprodukuje ročně 35 tisíc tun odpadu. Zatím odpad sváží několik soukromých firem, které ho vozí na skládky. Po dokončení a zprovoznění spalovny v Chotíkově u Plzně, má končit tam.

Povinnost registrovat se do nového systému ukládá majitelům nemovitostí a společenstvím vlastníků městská vyhláška. Termín, do kdy tak lidé mohli učinit, už přitom vypršel na konci července. Všichni, kteří se dosud registrovat nestihli, by to proto měli udělat co nejdříve.

Ještě v srpnu bude magistrát k opozdilcům tolerantní, pak už zváží uložení sankcí. Společnost Čistá Plzeň totiž musí zavčasu detailně naplánovat svozové trasy a rozmístění popelnic. Město ale neočekává, že přijde všech sto procent majitelů nemovitostí určených k bydlení. Někteří z nich totiž žijí jinde a ve své plzeňské nemovitosti tak odpad ani neprodukují.

Dosavadní registrace zatím ukázaly, že majitelé rodinných domů mají největší zájem o popelnice na 120 litrů odpadu a svoz by jim vyhovoval jednou za dva týdny. Takto nastavený svoz je nově bude stát 732,- korun ročně.

Na sídlištích oproti tomu zůstává poptávka po kontejnerech o objemu 1100 litrů a za ně se při svozu jednou za dva týdny bude platit ročně 4008,- korun. Četnost svozu i objem a také počet požadovaných nádob si ale lidé mohou kdykoliv v budoucnu změnit.

Registrovat se do nového systému svozu odpadu v Plzni můžete na adrese: http://www.cistaplzen.cz

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio