Do plzeňského pivovaru míří nové kvasné tanky

28. únor 2008
Tento pořad

Dosud největší nádoby na kvašení piva instaluje Plzeňský Prazdroj. Jde o šest cylindro-kónických tanků s celkovým objemem 29.000 hektolitrů a jeden přetlačný tank o objemu 2000 hl. Nové tanky putují do Plzně z německého Bürgstadtu. Urazí 370 kilometrů, z toho 140 km po vodě do Lovosic. Po souši začíná přeprava soupravy z lovosického přístavu dnes, na území západních Čech dorazí v pátek ráno a branami pivovaru má projet v sobotu ve čtyři hodiny.

Každý z tanků, které budou zprovozněny v květnu 2008, má objem 4800 hl, tedy o 1800 hl více než dosud největší nádoby. Hmotnost prázdného tanku je 30 tun, výška 24 metrů a vnitřní průměr šest metrů. Po cestě v ČR nadměrný náklad doprovázejí specialisté ČEZ. Náklad je výjimečný výškou přes šest metrů, výška elektrického vedení nad většinou komunikací je shodná. Proto bude třeba na mnoha místech dráty nadzdvihnout, v devíti případech dočasně odstranit.

Posledních deset cylindro-kónických tanků na kvašení za 120 milionů korun instaloval pivovar loni v srpnu; nyní jich má 114. Od roku 2009 se týdenní kapacita výroby v Plzni zvýší na 158.000 hl piva. Celková investice, která uspokojí rostoucí zájem o pivo Pilsner Urquell v zahraničí, přesáhne včetně stavebních prací a dalšího zařízení 100 milionů korun.

Brána plzeňského pivovaru

Velkovýroba sudů skončila v Prazdroji v roce 1992, odkdy používá výhradně nerezové cylindro-kónické tanky. Pivovar tvrdí, že mezi pivem ze sudů a tanků není rozdíl. Pivo zrající v dubových sudech slouží k trvalému porovnávání s pivem vyráběným na moderní technologii.

V ležáckých tancích zraje pivo při teplotě minus jeden stupeň Celsia, dokud nezačne vykazovat potřebný "chuťový profil". Po dokončení procesu se filtruje, pasteruje a stáčí do sudů, lahví a plechovek, nebo putuje k zákazníkům nepasterované v cisternách.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio