Do plzeňského útulku přibudou ke psům i kočky

23. leden 2015

Útulek pro psy v Plzni na Borech se bude starat také o kočky. Čtvrté největší zařízení v republice konečně získalo dostatek financí na vybudování nového pavilonu. Ošetřovatelé budou ale přijímat jen kočky odchycené policií.

Osmnáct let fungoval útulek pro psy v Plzni na Valše. Dnes sídlí v mnohem větším a moderním areálu na Borských polích. Je čtvrtým největším u nás, má kapacitu 130 míst. V případě nouze se sem vejde zvířat ještě víc.

A leden přinesl novinku: starat se tu brzy budou také o kočky. Ředitel Petr Kuna připomíná, že název zařízení - Útulek pro zvířata v nouzi - je teď konečně oprávněný.

„V současné době kočky, o které pečuje sdružení Kočka v nouzi, převážíme sem do útulku na Borská pole. Musí projít karanténou, takže pro budoucí zájemce budou kočky, koťata a kocouři k dispozici, předpokládáme, tak za 14 dní," říká Kuna.

Domov pro opuštěné kočky tu měl začít fungovat už před pěti lety. Tedy v době, kdy areál vznikal. Jenže peníze na nový pavilon tehdy nebyly. „O kočky se tehdy staralo jiné sdružení, takže to nebyla taková nutnost. Takže když se stavěl útulek pro psy, tak se kočičí pavilon nerealizoval. Finanční prostředky se našly v předloňském roce a město postavilo pavilon pro kočky," vysvětluje Petr Kuna.

Ošetřovatelé budou přijímat jen kočky odchycené policií

Lidé by ale neměli nosit do útulku narozená koťata, která nechtějí. Stejně tak nemají za každou cenu odchytávat toulavé nebo zatoulané kočky. Ty se ve většině případů totiž domů vrátí samy, podle Petra Kuny si dokážou velmi dobře poradit a nejsou nijak nebezpečné. Navíc, jak řekl, ošetřovatel kočku od lidí ani nepřijme: "Útulek bude moci přijímat nalezené kocoury a kočky pouze od městské policie."

V současné době je v plzeňském zařízení 108 psů. V lednu jich zatím přibylo téměř 30, z nich si už většinu lidé osvojili, jiná zvířata se vrátila ke svým ztraceným majitelům.

autor: Lucie Sichingerová
Spustit audio