Do Plzně přijela Kavárna POTMĚ, ve které obsluhují nevidomí kavárníci

16. srpen 2017

Do Plzně přijela Kavárna POTMĚ. Zatemnělý kavárenský autobus stojí na náměstí Republiky a nevidomá obsluha nabízí zájemcům kávu a další osvěžující nápoje. Výtěžek z kavárny poputuje do sbírky Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu na pomoc zrakově postiženým.

Před vstupem do kavárny obdrží každý návštěvník interní platidlo, kterým zaplatí uvnitř za různé nápoje či kávu. Při odchodu se zbylé žetony přepočítají venku u pokladny, a tak se pozná, co přesně host měl.

Alespoň na chvíli si vyzkoušet, jaké je to obejít se bez zraku, můžete v Kavárně POTMĚ. Dnes a zítra je na náměstí Republiky v Plzni. Do kavárny se podívala i redaktorka Monika Zettlová

Každý návštěvník dostane na začátku průvodce, který ho usadí ke stolu. Kavárna je bezbariérová, přesto pro mnohé návštěvníky bude jistě těžké orientovat se jen podle sluchu a hmatu. Po usazení přichází milá obsluha, která donese vámi požadovaný nápoj a vysvětlí, kam dát ruce, a jak postupovat, abyste se například neopařili horkou kávou.

Kromě výborného občerstvení si mohou hosté také vyzkoušet, jaké je to malovat potmě. Na každém stole v kavárně totiž leží pastelky a papír. Venku je potom možné si vyzkoušet zvukové a hmatové pexeso, labyrint pro chůzi s bílou holí, nebo člověče nezlob se v úpravě pro nevidomé.

Kavárnu POTMĚ mohou všichni zájemci navštívit až do 20 hodin. A zítra 17. srpna od 10 do 20 hodin.

Do Plzně přijela Kavárna POTMĚ
autoři: čer , jik
Spustit audio