Do sněmovny míří novela zákona o ochraně přírody a krajiny. Plzeňský kraj doufá v úspěch senátní verze

20. únor 2017

Poslanecká sněmovna bude už zítra rozhodovat o konečné podobě novely zákona o ochraně přírody a krajiny. Ta určí pravidla dalšího fungování národních parků. Utká se senátní a sněmovní verze.

V poslanecké sněmovně se v úterý 21. února sejdou dvě verze novely zákona o ochraně přírody a krajiny. První původní vládní verzi už poslanci schválili 2. prosince loňského roku. Nová, takzvaná senátní verze pak přichází s pozměňovacími návrhy.

Senátoři ve svých pozměňovacích návrzích například ruší ustanovení, které mělo zavést neměnnost rozdělení národních parků na zóny po dobu 15 let, dále třeba chtějí na území parku umožnit v případě potřeby regulaci počtu jakékoli přemnožené zvěře a asi jedním z nejvýznamnějších pozměňovacích návrhů je posílení práva obcí v národních parcích. Konkrétně chtějí poslanci přímo v zákoně zdůraznit, že účelem národních parků je kromě ochrany přírody také zajištění a podpora udržitelného rozvoje obcí na jeho území.

Vládní verzi podporuje ministerstvo životního prostředí, senátní zase prezident

Oba návrhy mají své početné stoupence. Senátní návrh podporuje například Svaz obcí Národního parku Šumava, vedení Plzeňského a Jihočeského kraje, Klub českých turistů a také prezident Miloš Zeman. Zastáncem sněmovního neboli vládního návrhu je samozřejmě ministerstvo životního prostředí, podpořili ho také mimo jiné i ředitelé všech čtyř českých a moravských národních parků a dále například i Hnutí duha.

Poslanci budou nejdříve hlasovat o takzvané senátní verzi zákona, tedy o té s pozměňovacími návrhy. Pokud ji svými hlasy odmítnou, budou následně hlasovat o původní sněmovní neboli vládní verzi, kterou už jednou schválili. Tehdy pro ni zvedlo ruku 121 poslanců, proti bylo 22 poslanců. Odmítli ji konkrétně všichni poslanci z ODS a také někteří sociální demokraté a komunisté. Byli to především poslanci z Plzeňského a Jihočeského kraje.

autoři: Směna ČRo Plzeň , en
Spustit audio