Do západočeské metropole se sjeli pouliční umělci z celého světa

21. září 2017

Plzeň se na čtyři dny stala světovou metropolí pouličního umění. Ve městě se koná největší festival tohoto druhu v Česku. Na Pilsen Busking Fest 2017 opět přijeli muzikanti, tanečníci, divadelníci nebo performeři z celého světa. Svými vystoupeními zkouší získat přízeň publika, které je může ocenit vhozením peněz do klobouku.

Ve středu města vzniklo několik provizorních uměleckých scén, na kterých se odehrávají různá představení. Kromě hudby, divadel a tanečních vystoupení vyrostou na náměstí Republiky a dalších místech kreativní zóny, na kterých se představí nejen zkušení umělci, ale také ti začínající. Prostor tvořit dostanou i samotní návštěvníci festivalu.


Pilsen Busking Fest potrvá až do sobotních nočních hodin a program začíná každý den po poledni. Mapu scén i podrobný program najdou zájemci na stránkách buskingfest.cz.

Na příklad u Západočeského muzea stojí velký bílý stan, který plní úlohu otevřené scény a případní zájemci si na ní mohou vyzkoušet být chvilku „buskerem“. Veřejně vystoupit se rozhodla i parta kluků z Plzně. „Myslím, že je to pro všechny velká příležitost zkusit si něco naživo. Dobré je i to, že je to zadarmo,“ řekl jeden z muzikantů Jiří Petr.

Festival letos nabídne víc než padesát učinkujících

„Letos má festival kolem 55 účinkujících z celého světa. Většina je ze zahraničí. Poměrově to je zhruba 40 procent ze zahraničí a zbytek je z Čech a ze Slovenska. Velmi důležitá je pro buskery odměna od diváků ve formě hození peněz do klobouku. Většina z vystupujících jsou profíci, a pokud sem přijedou, očekávají, že je publikum ocení, na což jsou zvyklí i z jiných měst. Je to jejich práce a živí se tím. Pokud to tedy místní diváci nepochopí a budou škudlit, může se stát, že příště sem ti umělci už nepřijedou,“ popsal programový ředitel Busking Festu Jan Šinko.

Cílem festivalu je především zábava, oživení plzeňských ulic, vytrhnutí z každodenní šedě a stereotypu, rozvíření města pozitivními vibracemi, ale i silnými emocemi nutícími k zamyšlení.

autoři: kos , jik
Spustit audio