Dobřanskou léčebnu povede dočasně primářka Jarmila Hráchová

11. červen 2015

Primářka plicního oddělení psychiatrické nemocnice v Dobřanech povede zařízení až do konkursu na nového ředitele. Rozhodl o tom ministr zdravotnictví.

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech má nové dočasné vedení. Dosavadní primářka tamního plicního oddělení Jarmila Hráchová povede zařízení až do výsledku řádného výběrového řízení.

Rozhodl o tom ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, který se na tomto řešení dohodl se zaměstnanci nemocnice. Podle dohody se zástupci zaměstnanců léčebny bude mít nemocnice své zastoupení ve výběrové komisi.

Za odvolaného ředitele Žižku se postavili zaměstnanci v petici. Vyjednávali s ministrem, aby své rozhodnutí změnil a Žižku nechal ve funkci. Byli dokonce odhodlaní vyhlásit stávkovou pohotovost nebo podat výpovědi.

S ministrem Němečkem se zaměstnanci dobřanské nemocnice několikrát sešli na zvláštních jednáních, jednali i se členy vlády v Praze. K situaci v zařízení se už ale dále nevyjadřují.

Čtěte také

Pracovníci psychiatrie v Dobřanech tvrdí, že jejich snahou je uklidnit a stabilizovat situaci v nemocnici. Jejich petici a odvolaného ředitele Žižku podpořili i další psychiatři a léčebny z Česka a také výbor psychiatrické společnosti. Podle něj nebylo odvolání učiněno na základě odborné analýzy činnosti ředitele, která by prokázala, jestli se dopustil ve funkci chyb, které by mohly odvolání zdůvodnit.

Devětadvacetiletého muže, který po propuštění z dobřanské nemocnice ubodal v Horní Bříze mladou knihovnici, už policisté obvinili z vraždy. Soud ho poslal do vazby.

autoři: sch , lum
Spustit audio