Dobrovolníci z celého světa pomáhají s rozvojem Arboreta Domažlice

30. červenec 2016

Město Domažlice právě hostí skupinu mezinárodních dobrovolníků. Mladí lidé ze Španělska, Francie, Koreje, Ruska, Řecka, Německa a Finska se zapojí do aktivit Chodsko žije!, spolku pro kulturu a rozvoj. Projekt je organizován ve spolupráci s neziskovou organizací INEX - Sdružení dobrovolných aktivit (INEX-SDA).

Dobrovolnická skupina čítá dvanáct lidí. V průběhu svého pobytu budou aktivně přispívat k údržbě a rozvoji významného krajinného prvku Arboretum Domažlice. To se letos mimo jiné dočká 90. výročí svého založení.

Dobrovolníci také pomáhali při organizaci festivalu Domažlický kulturovar a připojí se i k letnímu baroknímu festivalu na Pivoni Pivoň žije!, který proběhne 6. srpna. Součástí dobrovolnického projektu však není jenom práce, ale také zábava, a to v podobě jedinečné možnosti vzájemného sblížení a poznání odlišných kultur a národních zvyklostí.

Chodsko žije!

Chodsko je místem, které si udrželo své kulturní tradice a spolek Chodsko žije! na tento odkaz ve svých aktivitách navazuje. „Naším cílem je propojovat místní lidi a přispívat tak k rozvoji kultury. Také se věnujeme environmentálním tématům. Od účasti mladých lidí z různých koutů světa si slibujeme, že budou velkým oživením,“ vysvětluje Tomáš Radovan Ridel, místopředseda spolku.
Mezinárodní dobrovolnický projekt probíhá letos v Domažlicích poprvé, což přináší různé výzvy. „Na mezinárodní dobrovolnické projekty jezdím již více než deset let. Nejhezčí na nich je, že žádný není stejný. Propojení různých kultur a místního prostředí vytváří inspirativní a jedinečný mix,“ popisuje Michal Veselský, vedoucí skupiny dobrovolníků.

autor: iko
Spustit audio