Dobrovolníci z celého světa přijeli do Plzně zvelebit městskou plovárnu

17. červenec 2017

Městská plovárna v Plzni bude v dalších dnech připomínat tak trochu Babylon. Mladí lidé z celého světa tam přijeli na mezinárodní dobrovolnický workcamp. Už počtvrté zvelebí městskou plovárnu a její okolí.

Dobrovolníci do Plzně přijeli z Turecka, Číny, USA, Indie, Srbska, Slovinska a Španělska a navážou na práci svých předchůdců z minulých let. Plovárna byla obnovena na podnět inciativy Maják Plzeň před 3 lety. Tehdy poprvé přijeli dobrovolníci z různých zemí a obnovili dávno zapomenuté místo.

Od té doby spolek Pěstuj prostor s pomocí dobrovolníků plovárnu, okolní břehy a přístupové cesty z centra města vylepšuje. Letos je na programu údržba vegetace a dříve vytvořeného mobiliáře. Dále budou účastníci workcampu vyrábět nová mola, montovat výstavní pavilon a také se podílet na přípravě Plovárenských dní, které se uskuteční 20. a 21. července a i letos nabídnou pestrý program pro děti i dospělé.

Dobrovolníky však nečeká jen práce, ale i zajímavý volnočasový program. Mimo jiné navštíví Plzeňský Prazdroje nebo výstavu Nomádi v DEPO2015.

Papírenský park zůstane i nadále uzavřený

Původně byly v plánu i práce na zpřístupnění uzavřené části Papírenského parku veřejnosti. Projekt však musel být kvůli právním záležitostem a dalším komplikacím odložen.

„Papírenský park zůstává naší srdeční záležitostí. Nabídli jsme městu, obvodu i vlastníkovi pozemku spolupráci na organizaci zapojení dobrovolníků do projektu, což by úpravy nezbytné pro otevření parku lidem výrazně zlevnilo. Věříme, že bude zájem projekt v budoucnu uskutečnit,” uvedl předseda spolku Pěstuj prostor Marek Sivák.

Organizátoři vítají každého pomocníka bez rozdílu věku. Každý kdo chce pomoci, se může k zahraničním dobrovolníkům připojit.

Podrobný program akcí naleznou zájemci na stránkách plovarna.plzne.cz

autoři: lum , jik
Spustit audio