Domácnosti v Plzeňském kraji mohou stále žádat o dotace na kotle

24. leden 2018

Dotace na ekologičtější vytápění je možné čerpat až do 29. června nebo do vyčerpání alokované sumy. Termín podávání žádostí původně končil na konci ledna, krajští radní ho nyní prodloužili. Vyčerpat zbývá zhruba 54 milionů korun.

V první vlně dotací na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za ekologické bylo schváleno ve dvou výzvách vyhlášených v roce 2016 asi 251 milionů korun. V zatím neukončené druhé vlně je podle krajské radní pro životní prostředí Radky Trylčové k dispozici 231 milionů korun, z nich zbývá vyčerpat 54 milionů. I v této druhé vlně kraj počítá s tím, že by se dotace měly dostat celkem na 2 400 žadatelů, podobně jako v první vlně, řekla Trylčová.

Žádat je možné o peníze na tepelné čerpadlo, kotel pouze na biomasu, plynový kondenzační kotel, automatický kombinovaný kotel na uhlí a biomasu. Nejsou už podporovány uhelné kotle a kombinované kotle s ručním přikládáním. „Ještě před kotlíkovými dotacemi se dělala studie, kolik vůbec kotlů na hnědé uhlí máme v Plzeňském kraji, to číslo je asi 40 tisíc," uvedla radní.

V první vlně kotlíkových dotací byl největší zájem o tepelná čerpadla, která představovala 38 procent žádostí, kombinované kotle na uhlí a biomasu 26 procent, kotle na uhlí 14 procent, kondenzační plynové kotle 12 procent a kotlů na biomasu byla desetina.

Žádosti kraj přijímá pouze elektronicky v krajském systému eDotace. Cílem dotačního programu je snížit emise z lokálního vytápění domácností. Lidé na nový zdroj dostanou až 85 procent nákladů, maximálně 150.000 Kč.

autor: jik
Spustit audio