Domažlická sbírka podmaleb na skle je z největších v Evropě

29. květen 2016

Unikátní podmalby na skle jsou k vidění v nově otevřeném Muzeu Jindřicha Jindřicha v Domažlicích. Sbírka patnácti set obrázků patří k největším v Evropě.

Uznávaný národopisec, sběratel a hudební skladatel Jindřich Jindřich tvořil v domě pod dolní branou domažlického náměstí. V opravené stavbě se teď nachází i část jeho sbírky podmaleb na skle, které jsou součástí místní lidové tvorby. „To je takový zvláštní prvek lidové kultury, který se objevoval v regionech se sklářskou tradicí. Honoráře sklářů byly tehdy tak nízké, že si brali domů nekvalitní tabulové sklo a na ně obyčejnou temperou malovali obrázky," vysvětluje, jak podmalby vznikaly, ředitel Muzea Jindřicha Jindřicha Josef Nejdl.

Jedním z umělců a jediným známým chodským autorem podmaleb byl Josef Fink ze Všerub u Nýrska, který se věnoval technice eglomisé. „To je rytí do stříbrné nebo cínové fólie, která se přilepila na sklo zezadu. V podstatě se vyrobilo zrcadlo a do toho se rylo. Finkovy obrázky jsou zajímavé tím, že kombinoval stříbrnou a zlatou fólii," popisuje Nejdl.

Techika eglomisé - sv. Michael

Jindřich Jindřich miloval Chodsko

Muzeum Jindřicha Jindřicha v Domažlicích ale kromě podmaleb nabídne i další zajímavosti. „Máme tady k nahlédnutí autentické prostory, kde žil, tvořil, kde se věnoval hudbě a přijímal návštěvy sám Jindřich Jindřich. Nechali jsme si je tady z pietních důvodů v autentické podobě, tak jak to skutečně bylo," láká na genius loci Nejdl.

Pro Domažlice a pro Chodsko je Jindřich Jindřich stále výraznou ikonou. Významný byl hlavně jako hudební skladatel, který čerpal z tradiční kultury a folkloru. „On byl velkým milovníkem Chodska. Dokázal nashromáždit obrovské množství materiálu, ať už se jedná o lidový nábytek, obrazové sbírky nebo duchovní tvorbu," vypráví Nejdl, podle něhož se základem jeho děl staly právě umělcovy zápisy nápěvů lidové muziky.

Muzeum Jindřicha Jindřicha v Domažlicích má v letní sezóně prodlouženou otvírací dobu. Navštívit jej lidé mohou každý den od 9 do 17 hodin.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio