Domažlický stadion by měl projít celkovou rekonstrukcí

8. únor 2016

Město i sportovci doufají, že se podaří získat dotaci od ministerstva školství. Pokud plán vyjde, mělo by se s rekonstrukcí začít už letos. Stadion pak bude vhodný i pro evropský šampionát.

Fotbalový stadion Střelnice v Domažlicích by se mohl dočkat rekonstrukce. Podle odhadů bude stát 35 milionů korun a sportovci už požádali o dotaci na Ministerstvu školství. Zastupitelé města také schválili desetiprocentní spoluúčast. Jestli dotace vyjde, měla by celá akce proběhnout ještě letos. A změny to budou velké.

„Tady ten stávající vjezd na hřiště, tak ten se zruší. Nová tribuna se potáhne cca 60, 70 metrů až tady k tomu stromu a tam naváže vjezd na hřiště. Ta stávající tribuna má kapacitu zhruba 600 diváků. My jsem dostali nabídku od fotbalového svazu k rekonstrukci stadionu a v roce 2017 uspořádat mistrovství Evropy U 17, jsou to dívky, měla by tady probíhat jedna skupina a semifinálové utkání," popsal místopředseda Tělovýchovné jednoty Jiskra Domažlice Ivan Rybár.

Aby se v Domažlicích evropský šampionát opravdu mohl uskutečnit, je třeba několika zásadních úprav. Hrací plocha bude prodloužena o pět metrů, celkově se vymění podloží a zaseje nový trávník. Největším nedostatkem ale v současnosti je, že stadion kapacitně neodpovídá požadavkům Fotbalové asociace České republiky. Na protější straně stávající tribuny proto bude vystavěna tribuna nová, kiterá bude mít zhruba stejnou kapacitu. Vznikne také zázemí pro novináře, komentátorská stanoviště a zázemí pro hráče.

„Budou tam šatny, sociálky, rozhodčí, delegát utkání, ošetřovna pro hráče a samozřejmě i antidopingová místnost," doplnil Ivan Rybár.

První práce jsou v plánu už na konci jara

Vedení tělovýchovné jednoty doufá, že stanovisko ministerstva ohledně žádosti o dotaci bude znát už koncem března. Rekonstrukci travnaté plochy má totiž naplánovánu už na konec května, červen a červenec.

„V srpnu už by zde měl probíhat turnaj mládežnických mužstev, je to memoriál Václava Ježka. A v září už by zde měla proběhnout utkání mužstev dívek, které se probojovaly na mistrovství Evropy. Tribuna by měla být dokončena koncem letošního roku," uvedl místopředseda Rybár.

Poslední domácí utkání budou na hřišti Jiskry odehrána koncem května, další dvě se pak budou hrát ne hřištích v okolí, která schválí Fotbalová asociace České republiky. Jiskra ale chystá ještě před rekonstrukcí pro fanoušky překvapení.

„28. května by zde měl proběhnout na hrací ploše koncert Tublatanky, protože hrací plocha projde rekonstrukcí, takže pustíme diváky i na hrací plochu," slíbil Ivan Rybár.

Možnost, že by se v Domažlicích v budoucnu mohla hrát evropská utkání, vnímá jako přínos nejen Tělovýchovná jednota Jiskra, ale také samotné město. Větší návštěvnost by měla prospět všem.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio