Dramaťák chystá rozhlasovou detektivku, děti se přišly inspirovat do Českého rozhlasu Plzeň

7. duben 2017

Na obhlídku rozhlasových studií, režií, techniky a scénářů se vydaly děti z dramatického kroužku při Divadle Alfa v Plzni. Chystají totiž autorskou detektivku formou rozhlasové hry.

Jak funguje natáčení v rozhlase a jak vypadají rozhlasová studia se přišly podívat děti z dramatického kroužku při Divadle Alfa v Plzni. „Chystáme totiž divadelní hru o rozhlasové hře. Je to detektivní příběh z 19. století. Já mám detektivky rád,“ říká člen dramatického kroužku Jeroným Široký.

Proč právě rozhlasová hra? „To vzniklo tak, že letos děti nechtěly hrát s loutkami, i když jsou šikovné. A tak jsem řekla: dobře, ale hlas a jazyk, to pořád pokulhává, takže si zkusíme rozhlasovku,“ vypráví lektorka dramatického kroužku a herečka plzeňského Divadla Alfa Martina Hartmannová.

Děti se na exkurzi dozvěděly, jaká úskalí přináší žánr zaměřený na mluvené slovo. Zjistily, jaké problémy mohou ve scénáři napáchat třeba příliš dlouhá a kostrbatá souvětí nebo jaký je rozdíl mluvit před sálem diváků a na rozhlasový mikrofon. Také se podívaly do činoherních studií a zjistily některé detaily z natáčení her. Mistr zvuku Michal Žák jim zase ukázal práci se střihem a ukládáním zvuků. „Premiéru budeme mít na konci školního roku, tedy v červnu v Divadle Alfa,“ zve na představení Jeroným Široký.

autor: Petra Kosová
Spustit audio