Dřevomorka napadla trámy Městské knihovny v Rokycanech

23. únor 2017

Trámy rokycanské knihovny napadla dřevomorka. Ve městě je to už několikátý objekt napadený dřevokaznou houbou. Před lety kvůli ní museli uzavřít téměř ze dne na den základní školu, objevila se i v mateřské škole a také ve velkém sále sokolovny.

Houba se v budově městské knihovny na náměstí v Rokycanech rozšiřuje na dvou místech. Ve druhém patře na chodbě napadla trám v místě, kde je na stěně rozsáhlá freska. Nástěnná malba zabírá veškerou plochu nosné příčky a zobrazuje alegorické výjevy z českých dějin v nadživotní velikosti. Její původ se odhaduje zhruba na období kolem roku 1920.

„Na té fresce je označen žlutou izolepou pruh, za kterým se nachází ten postižený trám, který je zčásti napaden dřevokaznou houbou a který bude vyměněn," popsala ředitelka Městské knihovny v Rokycanech Jana Aubrechtová.

Restaurátoři v místě navrtali sondu, aby zjistili stav zdiva a výsledek je alarmující. Navíc se zjistilo, že dřevomorka zasáhla i jinou část budovy. Její výskyt potvrdila sonda také v trámu u vstupu do dětského oddělení knihovny.

„Ten se bude taky celý sanovat a nahrazovat. Takže ten prostor musíme uvolnit, knížky vystěhovat a omezit provoz na dobu nezbytně nutnou," řekla Aubrechtová.

Oprava knihovny bude náročnější, než se původně odhadovalo

Podle místostarosty Rokycan Tomáše Rady město už v 90. letech provedlo velkou rekonstrukci knihovny. Tehdy byl zjištěn masivní výskyt dřevomorky. Budova prošla sanací a od té doby jsou nařízené pravidelné roční prohlídky. Když loni odborná firma prováděla průzkum, zjistila, že dřevomorka je opět aktivní a postupuje tam, kde se už dříve ve větší míře vyskytovala.

Ještě v loňském roce tak město počítalo s opravou jednoho stropu v posledním podlaží. Výsledek průzkumu ale ukázal, že se musí strop sundat ve dvou místnostech a je nutná celková oprava.

„Bohužel, ta jedna pozednice vede za freskou. Památkáři už udělali posudek a zpracovávají stanovisko, jak se bude opravovat, což celou opravu velmi prodraží," uvedl Tomáš Rada.

Freska v Městské knihovna v Rokycanech

Oprava knihovny bude rozdělena do dvou fází. Ještě letos se opraví nosné prvky a stropy. V následujícím roce pak město plánuje rekonstrukci střechy. Podle místostarosty Rady ale Rokycany nejsou v oblasti výskytu dřevomorky nijak výjimečné.

„Já si myslím, že každé město se ve starých budovách s tímto potýká. Je to asi důsledkem toho, že některé opravy nectily přesně stavební postupy. Pak třeba bylo zamezeno dobrému větrání těch prostor a tím pádem tam docházelo k vlhkosti a teplu, tedy prostředí, které dřevomorce velmi vyhovuje," vysvětlil rokycanský místostarosta Rada.

Město má na opravy vyčleněnou částku pět milionů korun. Kolik ale nakonec budou opravy stát, bude jasné, až bude hotová projektová dokumentace.

autoři: Směna ČRo Plzeň , čer
Spustit audio