Dříve slavná porcelánka v Horním Slavkově opět změní majitele

18. květen 2017

Luxusní porcelán odtud před léty putoval na dvůr britské královny, do Vatikánu i na Pražský hrad. Kdysi proslulá porcelánka Haas & Czjzek v Horním Slavkově na Sokolovsku jde teď ale opět do dražby.

Cílem majitele, který ji koupil v roce 2013, byl její restart. Porcelánka s velkou tradicí měla znovu ožít, místo toho se však její vlastník ocitl v insolvenci. Proto se slavkovský areál nyní znovu prodává.

Dobrovolnou dražbu vyhlásila v těchto dnech realitní společnost, která se zaměřuje na prodeje velkých komerčních nemovitostí. Podle jejích zástupců se již objevilo několik zájemců. Nejnižší nabídka je 8,7 milionu korun. Licitovat se bude 14. června v Praze.

„Nejzajímavější by bylo obnovit výrobu porcelánu a navázat tak na slavnou tradici
velice známé značky. Rozsáhlé výrobní a administrativní prostory v areálu o rozloze téměř 12 tisíc metrů čtverečních ale nabízejí i možnosti jiné výroby anebo skladování,“ říká Petr Vácha, který má prodej na starosti.

„Nový investor také může porcelánku využít částečně k výrobě a částečně k pronájmům. Popřípadě může pronajímat celý areál několika nájemcům,“ dodává Vácha. K výhodám někdejší slavné porcelánky podle něj patří také její dobrá poloha v blízkosti rychlostní silnice, která spojuje Plzeň s Karlovými Vary.

Tato vůbec první porcelánka v českých zemích vznikla v Horním Slavkově v roce 1792. Proslulý porcelán vyráběla více než 220 let. Její výrobky ocenila i britská královna Alžběta II., papež Jan Pavel II. či někdejší první dáma Olga Havlová.


V těchto místech sídilila kdysi slavná porcelánka Haas & Czjzek
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio