Druhá spánková laboratoř vznikla v Plzni. Poliklinika na Denisově nábřeží reaguje na rostoucí počet pacientů

V Plzeňském kraji přibyla nová spánková laboratoř. Poruchami spánku spojenými s přerušovaným dýcháním trpí až 10 procent dospělých. Pacientů se spánkovou apnoe totiž přibývá. Jenom za loňský rok prošlo podobnou laboratoří ve fakultní nemocnici v Plzni kolem 1500 pacientů.

„Do spánkové laboratoře mě přivedla manželka, protože už ji nebavilo moje chrápání v noci. Přes den jsem usínal a čtení knížky pro mě bylo jako prášek na spaní,“ popisuje potíže s poruchami spánku jeden z pacientů, Vlastislav Sedláček z Líní u Plzně.

Spánková apnoe je opakovaná zástava dýchání během spánku a je velmi nebezpečná. „Má to vliv na všechny orgány v těle, na srdce, plíce, mozek, na ledviny. Zároveň má pacient nekvalitní spánek. Mohou za to mikroprobuzení, kvůli kterým se nedostane do hlubokých spánkových stádií, kdy se odpočívá,“ říká doktorka ze spánkové laboratoře Jana Vyskočilová.

Spánková laboratoř na poliklinice na Denisově nábřeží funguje jako ambulance. Na rozdíl od té ve Fakultní nemocnici Plzeň nemá lůžka na noční sledování pacientů během spánku. „Všechna vyšetření, která tady provádíme, se dělají v domácím prostředí. Pacient sem přijde jen na jeden den a dostane mašinku, která monitoruje dýchání ve spánku. S tou se v noci vyspí, my to pak zhodnotíme, případně doplníme další vyšetření,“ vysvětluje Vyskočilová. V případě, že se nemoc prokáže, pacient dostane domů přístroj, který přes obličejovou masku tlačí vzduch do dýchacích cest. Ty nekolabují a nevznikají zástavy.

Přetlaková maska pro pacienty trpící obstrukční spánkovou apnoe

„Od té doby, co mám tu mašinu, nevím, co to je bolení hlavy. Zkrátil jsem spánek minimálně o 4 hodiny. Teď čtu do dvou v noci, v půl sedmé vstávám a jsem vyspalý. Ta mašina je dobrá věc,“ zhodnotil pacient Sedláček.

Fakultní nemocnice v Plzni eviduje zhruba dva tisíce pacientů s diagnózou spánková apnoe. V laboratoři je šest lůžek. Nově diagnostikovaných je přitom kolem tří set ročně a pacienti tady čekali na vyšetření čtyři až pět měsíců.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio