Držet tempo a nezávodit. Pro běžce vodiče ten nejdůležitější úkol

6. říjen 2017

Být blízko nějakého vodiče obvykle znamená poměrně velké nebezpečí. V tom lepším případě tělo jen brní. To vodič Jiří Mašek nebezpečný není, naopak, amatérští běžci si jeho blízkost během závodů pochvalují.

Jiří Mašek v Plzni založil skupinu vodičů, tedy těch, kteří mají za úkol běžet předem určeným tempem, a pomáhat tím ostatním. Jako vodič se dostal mezi prestižní vodiče Pacemakers, kteří patří ke špičce v České republice.

Vodičů je v závodu vždy několik. Podle Jiřího Maška by každý, kdo chce vodiče dělat, měl mít průměrný čas zhruba o 15 minut lepší než ostatní běžci. Proto musí absolvovat pravidelné tréninky. Při nich se nejen běhá, ale provádí se i různá pohybová cvičení a také se hodně mluví.

„Podle vodičských pravidel má vodič přímo povinnost mluvit, motivovat a povzbuzovat běžce. Do řad vodičů se hlásí spoustu lidí, ne každý, ale vyhovuje svými povahovými vlastnostmi. Vodič totiž musí potlačit svoje ego a soutěživost, a přizpůsobit se v závodu běžcům. Také musí vydržet průměrné tempo po celý závod. Při půl maratonu je to 21 kilometrů,“ vysvětlil Jiří Mašek.

Skupina vodičů Plzeňští Tempo Makers během sezony absolvuje zhruba 20 závodů včetně sedmi nejprestižnějších v rámci seriálu RunCzech.

autoři: jnm , jik
Spustit audio