Duchové v Lukové dál pomáhají místnímu kostelu

5. prosinec 2017

Ojedinělá expozice 32 sádrových duchů rozmístěných v interiéru kostela svatého Jiří v Lukové na Manětínsku láká stovky návštěvníků a díky jejich finančním darům teď začala rekonstrukce další části střechy. Původní záměr tvůrce duchů, studenta Jakuba Hadravy, se tedy daří splnit. Kostel je na cestě k záchraně.

„Teď se bude dodělávat sanktusní věž, aby byla kompletně hotová. Zatím ještě pokračují práce na presbytáři a sakristii, kde jsou latě a natažená folie. Hotová už je střecha nad hlavní lodí, jsou tam vikýře, okapy i střešní krytina,“ řekl správce kostela, Petr Koukl.


Sochy 32 duchů věřících se do kostela dostaly v 2012, kdy je vytvořil, jako svou bakalářskou práci, Jakub Hadrava. Ten použil své spolužáky jako živé modely, přes které kladl prostěradla a záclony namočené v sádře. Sochy mají představovat původní odsunuté obyvatele obce.

V dezolátním stavu je hlavní věž kostela. Podle Petra Koukla, ale její oprava není teď aktuální. „Rekonstrukce věže je v plánu možná v nějaké z příštích etap. Příští rok by se měly začít hlavně spravovat praskliny a zdi v hlavní lodi a sakristii kostela. Zdi také dostanou novou fasádu, čímž samozřejmě kostel ztratí tu tajemnou atmosféru. Podle architektů je ale omítka nutností k zakonzervování a uchování dobrého stavu kostela,“ popsal Koukl.

Kostel už viděli lidé z Ameriky, Austrálie nebo Brazílie

Za duchy už se vydaly tisíce lidí z celého světa. Prostřednictví m jejich příspěvků se podařilo celkem vybrat zhruba 500 tisíc korun. Letos do sbírky přibylo 150 tisíc korun. Celková potřebná částka je ale mnohonásobně vyšší. „Na opravu kostela je zpracovaná studie. Výše celkové rekonstrukce se pohybuje mezi 10- 15 miliony korun. Bude sto opravovat několik let v několika etapách. V plánu je opravit nejen kostel, ale i venkovní zdi, hřbitov a zavede se sem i elektřina. To vše je ale zatím budoucnost,“ doplnil správce Koukl.

Opravy střechy kostela svatého Jiří budou hotové do konce roku. Pro návštěvníky se kostel znovu otevře v dubnu příštího roku.

autoři: čer , jik
Spustit audio