Dudáci z Domažlic zahrají 28. října v Austrálii českou a australskou hymnu

23. říjen 2016

Dnes odlétá na měsíční turné do Austrálie Domažlická dudácká muzika. Pozvání dostala od českého velvyslanectví, aby zahrála na státní recepci u příležitosti Dne vzniku samostatného Československa. Součástí turné je i řada koncertů pro krajany nebo rodilé Australany v různých městech i přilehlé Tasmánii. A pětičlenný tým dudáků teď dokončuje přípravy na cestu a balí zavazadla.

„Do Austrálie jsme pozvaní, abychom tam zahráli na recepci k oslavám státního svátku 28. října na českém velvyslanectví. Na programu budou především naše domažlické písničky. Dostali jsme však i jedno zvláštní zadání - zahrát českou a australskou hymnu a to byl pro nás opravdový oříšek,“ řekl Josef Kuneš umělecký vedoucí Domažlické dudácké muziky.

První koncert bude pro zástupce diplomacie, zástupce českých firem a společností a také pro členy krajanských spolků. Další koncerty se konají nejen pro krajany, ale i pro místní obyvatele. Členové dudácké muziky se obzvláště těší na výpravu na ostrov Tasmánie, kde je ve městě Hobart čeká jedno z koncertních vystoupení. A Podle slov Josefa Kuneše i na změnu klimatu.

Na cestu je potřeba se dobře připravit

„Jednou se nám při cestách stalo, že jsme daly dudy do zavazadlového prostoru a ony se nám ztratily. Takže od té doby si je raději nosíme sebou na palubu. Nechtěli bychom přijet do Austrálie bez nástrojů“ doplnil Josef Kuneš.

Dudy se převáží ve speciálním kufru, který je dobré vystlat nějakým molitanem, aby se při cestě nepoškodily. Před uložením do kufru se musí dudy rozložit na všechny malé díly.

Domažlická dudácká muzika odlétá na turné do Austrálie v neděli 23. října a zpátky do Čech se vrací 22. listopadu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio