Dvě petice podepisují v těchto dnech obyvatelé Horní Břízy

15. únor 2018

Jedna petice je proti kácení stromů v okolí radnice a základní školy. Druhá je proti výrobě akrylátových van firmou Kreiner, kdy se místní obávají zhoršení kvality ovzduší ve městě.

„Na mapě je vyznačeno, co všechno se kvůli revitalizaci vykácí. Jsou to v podstatě dvě třetiny všech stromů, což je asi 50 stromů a 25 keřů. Zmizí vysoké stromy, které tu dělají stín a příjemné klima. Park bude po revitalizaci vypadat úplně jinak,“ popsal nad dokumenty, které se týkají revitalizace zeleně v dotčeném parku, iniciátor petic Zbyněk Špaček, který v Horní Bříze bydlí téměř 30 let. Petici zatím podepsalo zhruba 180 lidí.

Město zdůvodňuje masivní kácení tím, že revitalizaci je potřeba udělat kompletně v rámci jednoho projektu, už proto, že na něj město bude žádat o dotaci ze Státního fondu životního prostředí.

Posudky odborníků rozhodly

A jak dodal starosta Vojtěch Šedivec, výběr stromů ke kácení se řídí posudky odborníků: „Na základě neblahých zkušeností z jiných měst jsme si nechali udělat dendrologické posouzení stavu veškerých dřevin, které jsou v našem městě. To je základní materiál, ze kterého vycházíme. A to nejen my, ale i projektanti. Takže co se týká stromů před školou a před úřadem, zůstanou ty stromy, které jsou podle průzkumu hodnotné a ty, jež nemají větší význam, se nahradí novou výsadbou.“

Vedení radnice Horní Břízy si nechalo zpracovat dendrologický posudek stavu dřevin. Na jeho základě plánuje vykácet přibližně 50 stromů a 25 keřů v okolí radnice a základní školy. Někteří občané s tím nesouhlasí, proto v těchto dnech podepisují petici

Zároveň jde podle Vojtěcha Šedivce o to, sjednotit tvář parku, kde je v současnosti skladba dřevin velmi různorodá. „Některé jehličnany, túje nebo smrky, které tu jsou, nemají žádnou hodnotu, kromě toho, že jsou to živé stromy. Chceme, aby to prostředí bylo pěkné a kulturní, a bylo tu dost zeleně třeba k posezení,“ doplnil Vojtěch Šedivec.

Druhá petice řeší emise

Pod druhou peticí proti výrobě akrylátových van je v současnosti asi 50 podpisů.

„Emisně nejnebezpečnější fáze výroby lisování vanových dílů za vysokých teplot firma do budoucna nijak nevyloučila,“ citoval z petice Zbyněk Špaček. Podle vyjádření, které nám firma Kreiner poslala mailem, společnost podle svého dlouhodobého plánu nehodlá rozjet výrobu spojenou s lisováním a laminací. Vany zde bude pouze lepit a povrchově upravovat, což obnáší jen nízkou koncentraci emisních látek.

autoři: kos , jik
Spustit audio