Dvě velké plzeňské výstavy připomenou Jiřího Trnku. Chystají je výtvarníkův syn a vnuk

Plzeň 2015 uctí Jiřího Trnku. Na příští rok se ve městě chystají dvě velké výstavy, které odkazují na světově známého animátora, výtvarníka a ilustrátora. Obě výstavy budou úplně nové a na obou pracují potomci Jiřího Trnky – jeho syn Jan a vnuk Matyáš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Trnka: Sen noci svatojánské

Jiří Trnka: Sen noci svatojánské | Foto: Česká televize

Jan Trnka dohlíží na výstavu nazvanou Ateliér Jiřího Trnky.

„Pro mého otce byl ateliér, jako pro všechny výtvarníky, důležité prostředí, které svým způsobem formovalo jeho osobnost a on zase formoval prostředí těch ateliérů,“ říká Jan Trnka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané výstavy, které se věnují osobnosti a dílu Jiřího Trnky, se zajímal redaktor Adam Vlček

Výstava zmapuje důležitá místa, ve kterých Jiří Trnka tvořil. Prostory Galerie města Plzně se promění v jednotlivé ateliéry.

„Návštěvník výstavy se ocitne nečekaně v atelieru malířském sochařském a také filmovém. Filmovému ateliéru bude věnovaná celá vlastní místnost, kde bude vytvořená jakási replika studia loutkového filmu, a zde si budou moci návštěvníci vyzkoušet animaci loutek s kopiemi Trnkových loutek,“ dodává Jan Trnka.

Na výstavě lidé uvidí více než 300 exponátů – mnoho olejomaleb včetně řady portrétů, které ještě nikde vystaveny nebyly, kolekci ilustrací nebo loutky – z filmů i ze soukromé sbírky.

Druhou výstavu, která se jmenuje Trnkova zahrada 2, má na starosti Matyáš Trnka. Tato výstava bude určená především dětem a jak už název napovídá, bude mít podobu zahrady.

Jiří Trnka | Foto: nomenomen.cz

„Budeme pracovat kromě animací také se scénografickými prvky, to znamená, že ten prostor upravíme kulisami – uděláme nějaké dřevěné keře, bude tam umělá tráva,“ přibližuje Matyáš Trnka.

Zahrada by podle něj měla být jakýmsi netradičním, výtvarně zpracovaným hřištěm. „Děti by si to tam měly užít – hrát si, ležet v trávě, koukat na animace nebo běhat, honit se, chytat,“ říká Matyáš Trnka.

Netradiční zahradu budou moci lidé navštívit v Západočeském muzeu. Autoři podle Matyáše Trnky počítají s tím, že děti při hrách výstavu poničí, i proto bude otevřená jen po určitou dobu, zhruba tři až čtyři měsíce.

„Jsme sami zvědaví, jak moc často to bude třeba opravovat, dodělávat. Ty tři měsíce se zdají být jako optimální doba,“ poznamenává Matyáš Trnka.

K oběma výstavám je připraven také bohatý doprovodný program, například premiéra digitalizovaného Trnkova loutkového filmu Staré pověsti české.

kov, Adam Vlček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme