Ekocentrum ve Spáleném Poříčí funguje už 30 let

Spálené Poříčí na jižním Plzeňsku má už 30 let ekocentrum. Díky němu zde vznikla třeba unikátní čistička vod, na kterou se dodnes jezdí dívat lidé z celé republiky. Ekologie zasáhla i místní Církevní střední odbornou školu Spálené Poříčí, kde se vyučuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spálené Poříčí - zámek

Spálené Poříčí - zámek | Foto: Wikipedia

Už za minulého režimu, konkrétně v roce 1985, vznikl ve Spáleném Poříčí Český svaz ochránců přírody (ČSOP). Z něj se o několik let později stalo ekocentrum.

„V roce 1992, když byla první vlna ekocenter, tak jsme tu základní organizaci ČSOP začali provozovat denně, byl tam už zaměstnaný člověk a fungovalo to jako ekocentrum. V první fázi to byly spíš poradenské věci pro lidi,“ vzpomíná zakladatel a vedoucí ekocentra Petr Pelikán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o ekocentru ve Spáleném Poříčí zjišťoval redaktor ČRo Adam Vlček

V současnosti se centrum věnuje především záchranné stanici zvířat, která vznikla před dvaceti lety. Pořádá také akce pro veřejnost, snaží se vychovávat děti k ekologii a podílí se na monitorování zvířat a jejich ochraně.

S tím souvisí plánované čištění rybníku Hvížďalka, největší vodní nádrž v okolí Spáleného Poříčí projde rekultivací.

„My jsme se zúčastňovali některých jednání, aby bylo opravdu dbáno na to, že tam žije řada druhů chráněných živočichů, kriticky ohrožených živočichů, jako je rak kamenáč, rak říční nebo mihule potoční a další. Je potřeba všechny podmínky, na které poukazují organizace na ochranu přírody, splnit a opravdu tu lokalitu nepoškodit víc, než je nezbytně nutné, aby tam ti živočichové mohli žít dál. Naopak se musíme pokusit o to, abychom jim to prostředí zlepšili,“ říká Petr Pelikán.

Ekologie ovlivnila i tamní střední školu

Díky ekologům vznikla v obci výjimečná kořenová čistička odpadních vod. Ta funguje bez problémů už od roku 1992 a ještě dnes jezdí do Spáleného Poříčí desítky lidí ročně, aby si unikát prohlédli. Ekologie ovlivňuje i střední školu ve Spáleném Poříčí. Zaměřuje se na ni polovina z 200 studentů.

„Opravdu se snažíme vychovávat odborníky v oblasti ekologie a ochrany životního prostředí. Mají řadu předmětů, které jsou obecně biologicky zaměřené, zoologii, botaniku a obecnou biologii v daleko větším rozsahu než je to třeba na gymnáziích.“

„V druhém ročníku přibývají více specializované předměty jako ochrana životního prostředí, ekologie, praxe, které se odehrávají v národních parcích a chráněných krajinných oblastech. Zároveň máme studijní plochy, třeba orchidejové louky a podobně, kde probíhají praxe během výuky,“ vysvětluje Petr Pelikán, který na škole také učí.

Ekocentrum i škola by uvítaly vznik chráněné oblasti Brdy. Ta by mohla vzniknout místo současného vojenského újezdu. Studenti by tak měli skvělou možnost teoretické znalosti otestovat v praxi jen kousek od své školy.

Adam Vlček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme