Emocí jsem se bál, říká po rozlučkové exhibici hokejista Martin Straka

Už pouze v pozici generálního manažera bude sledovat zápasy plzeňských hokejistů Martin Straka. Prvnímu domácímu duelu Škodovky předcházela velkolepá rozlučka legendy plzeňského hokeje a jeho parťáka z olympijského Nagana i sedmého extraligového finále předminulé sezony, Jaroslava Špačka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Straka (v bílém) a Jaroslav Špaček se s hokejovou kariérou rozloučili exhibicí na plzeňském ledě

Martin Straka (v bílém) a Jaroslav Špaček se s hokejovou kariérou rozloučili exhibicí na plzeňském ledě | Zdroj: ČTK

Souboj dvou „ptáků“, v němž se představil třeba i Jaromír Jágr, skončil nerozhodně 5:5. Více než o výsledek šlo však o emoce, které obě legendy prožívaly.

Jak jste prožíval společnou rozlučku s Jaroslavem Špačkem?

Přehrát

00:00 / 00:00

Dojatého Martina Straku po exhibičním utkání zpovídal Vladislav Janouškovec

Emocí jsem se maličko bál, nakonec tam také byly. Ale užil jsem si to, přišla spousta diváků. Věřím, že byli spokojení.

Proběhla vám hlavou celá vaše hokejová kariéra?

Proběhla spíš už po sezoně, kdy jsem věděl, že skončím. Na dnešek jsem měl připravený tahák, komu všemu poděkuju, ale pak mi někde vypadl na ledě. Snad jsem na nikoho nezapomněl.

Jak obtížné bylo do Plzně dostat parťáka z vašich začátků v zámořské NHL Jaromíra Jágra?

Moc těžké to nebylo, hodně mi pomohla manželka, která má na něj větší vliv než já. Něco jsme spolu zažili, jakmile se to Jarda dozvěděl, tak posunul i odlet do NHL. Velice si cením a vážím, že tady mohl být. I díky němu jsem se v hokeji dokázal to, co jsem dokázal.

Jaromír Jágr říkal, že vás pozve na svou rozlučku, ale prý se budete muset dalších deset let udržovat v kondici. Jak to vidíte?

Bavili jsme se o tom v kabině, bude to tak v šedesáti letech. Říkal jsem, že už nás tady tolik nebude. Bude muset postavit nějakou velkou halu, protože jí zaplní. Myslím, že ještě minimálně dvě sezony jsou před ním.

Rozloučení Martina Straky a Jaroslava Špačka s kariérou si nenechal ujít ani Jaromír Jágr (vpravo) | Foto: ČTK

S výběrem Jaroslava Špačka jste remizovali 5:5. Zkuste ale zavzpomínat na vaše společná vítězství…

Všude jsme se míjeli, ale na důležitých akcích jsme se potkali. Jak na olympiádě v Naganu, tak na mistrovství světa ve Vídni. Jarda má ještě o dva tituly víc, ale u důležitých vítězství i titulu s Plzní jsme byli společně, což o něčem svědčí. Škoda, že jsme se nepotkali v NHL. Možná bychom dosáhli i na Stanley Cup.

V NHL jste to oba dotáhli do finále. Kterého ze zlatých momentů v kariéře si ceníte nejvíc?

Nejvíc je asi olympiáda v Naganu, kde byli nejlepší hokejisté z NHL. Vždy se ale cení i titul mistrů světa a moc si vážím i extraligové trofeje, protože vím, co všechno to obnáší.

Hokej už hrát nebudete, ale rodina vás doma asi moc často neuvidí…

Moc se to nezmění, dopolední trávím na zimáku, občas vyjedu s kluky i na led. Na zápasy jezdím, takže se kolem týmu pořád pohybuju. A takhle to budu dělat dál.

Vladislav Janouškovec, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme