Expozici věnovanou horskému lesu přinese rekonstrukce informačního střediska na Kvildě

31. srpen 2012

Nejnavštěvovanější informační středisko ze všech národních parků v republice – Informační středisko Správy NP a CHKO Šumava na Kvildě – se v pondělí 3. září zavírá, protože je čeká rekonstrukce. Opravy potrvají do prosince a zhruba za 17 milionů korun vznikne moderní expozice věnovaná horskému lesu, promítací sál i knihovna.

Informační středisko Správy Národního parku Šumava na Kvildě v loňském roce navštívilo více než 75 tisíc lidí, což je zhruba 210 lidí na každý den. Za letošek sem za zábavou či informací přišlo už téměř 65 tisíc lidí. Stalo se tak nejvíce navštěvovaným ze všech národních parků v Česku. Za ním jsou například „íčka“ v Harrachově nebo Dům českého Švýcarska. Prostory už ale zdaleka svými rozměry neodpovídaly současným potřebám.

V rámci rekonstrukce se počítá s velkým přednáškovým sálem se studovnou a knihovnou, které zaberou celé první patro. V přízemí vznikne prostor pro zcela novou expozici s nejmodernějšími prvky a hlavně možnost volného pohybu pro návštěvníky.

Stavební práce budou stát zhruba 5 milionů korun, na 12 milionů vyjde nová expozice. Z 90 procent přispěje prostřednictvím Operačního programu životního prostředí, Státní fond životního prostředí, 10 procent zaplatí Správa parku.

Nová expozice bude tematicky věnována horskému lesu. Návštěvníci se dozví vše o tom, jakými způsoby a na jakém území šumavského parku se v lese hospodaří a kde se les nechává svému přirozenému vývoji. Součástí budou obrazové efekty, promítané v různých částech info střediska na stěny, strop i na podlahu.


Zájem bude určitě i o virtuální 3D model Šumavy na velké dotykové obrazovce. Na ní bude možné rozkliknout zhruba 30 míst s detailním popisem, fotografiemi a krátkými videosekvencemi. Chybět nebude ani klasická turistická mapa celé Šumavy – a to jak v zimní, tak i v letní verzi.

V projektu se počítá i s odpočinkovou zónou ve formě lesního palouku, ze kterého bude návštěvník pozorovat nejen promítanou oblohu, ale i rozmanitý život v horském lese. Především dětem bude určena dobrodružná prohlídce modelu mraveniště a s kulíškem nejmenším nahlédnou do dutého stromu.

V prvním patře se budou promítat snímky tematicky zaměřené na Šumavu a k vidění bude také zbrusu nový 3D film, který se právě natáčí a je věnován horskému lesu, tak jako celé informační středisko.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio