Fakultní nemocnice Plzeň má za 20 milionů korun opravenou JIP pro transplantaci dřeně

7. březen 2012

Kompletní rekonstrukcí prošla Jednotka intenzivní péče na Hematologicko - onkologickém oddělení Fakultní nemocnice Plzeň. Pacienti s leukemií, nebo s vážnými poruchami krvetvorby, tak budou trávit dlouhé dny v příjemnějším, moderně vybaveném prostředí. To jim také pomůže lépe psychicky zvládnout náročnou léčbu. Opravy stály 20 milionů korun, na vybavení přispěla půl milionem Nadace ČEZ.

Plzeňské hematologicko - onkologické oddělení patří mezi špičková světová pracoviště zabývající se transplantacemi kostní dřeně. Také má jako jediné ve východní Evropě nejvyšší možnou evropskou akreditaci kvality a bezpečnosti péče. Právě tato akreditace by byla bez rekonstrukce jednotky ohrožena.

Došlo k celkové modernizaci prostor a úpravě devíti lůžek. Vzhledem k tomu, že tu pobývají pacienti, kteří mají vážně oslabenou imunitu, musejí prostory odpovídat mimořádným nárokům na čistotu prostředí. Důležitou součástí oprav proto byl i systém odsávání a čištění vzduchu.

Pacienti před transplantací a po ní stráví na jednotce týdny i měsíce, což velmi ovlivňuje psychiku nemocných. Se svými blízkými mohou být je v omezeném kontaktu, a proto bylo důležité také zlepšit vybavení, které jim pobyt na jednotce zpříjemní. Ročně tu lékaři provedou stovku transplantací dřeně, nejvíce v České republice.

Modernizovaný pokoj JIP pro transplantaci kostní dřeně

Z výsledku rekonstrukce je nadšený primář Hemato-onkologie Vladimír Koza. JIP sídlila dlouhých 20 let v improvizovaných prostorách. Vladimír Koza se snažil, aby bylo oddělení po opravách nejen plně funkční, ale také pěkné na pohled. Proto oslovil architekty z Nadace Archa, kteří navrhli interiéry. Jednotka tak působí příjemným dojmem, který pacientům pomůže překonat nejtěžší chvíle v životě.

autor: kos
Spustit audio