Fakultní nemocnice Plzeň stále řeší katastrofální situaci s parkováním. Ve hře je i nová autobusová linka

16. leden 2018

Přestože už čtvrt roku funguje nový parkovací dům pro zaměstnance fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně, parkovacích míst je stále nedostatek. O parkování v něm totiž není velký zájem. Fakultní nemocnice proto zpoplatní největší venkovní parkoviště.

Zatímco na venkovním parkovišti se hledá volné místo stěží, parkovací dům je poloprázdný. Důvod je jednoduchý. Venku je to zadarmo, v domě platí 500 korun za rok. Bezplatné parkování v domě ale vedení nemocnice zavést nehodlá.

„Kdybychom to dali úplně zadarmo a udělali parkovní například na karty, museli bychom je dát všem zaměstnancům, včetně těch, kteří auto nemají nebo jím do nemocnice nejezdí. Oni by kartu potom mohli někomu dát. Myslím, že v tomto případě je regulace nutná,“ vysvětlil ředitel nemocnice Václav Šimánek.

Velké parkoviště bude zpoplatněné

Dalším krokem je plánované zpoplatnění největšího venkovního parkoviště. Tak aby zaměstnance nelákalo. Čtyři hodiny budou zdarma, což ambulantním pacientům a návštěvám většinou stačí, pátá hodina už bude stát 50 korun.

„Ne všichni mají sociální cítění, a ne všichni si uvědomují, že jsou občané, kteří potřebují zaparkovat blíže. Jestliže to takto není, musíme přikročit k malé represi. Nicméně logistika vozidel v oblasti lochotínského areálu se tím výrazně zlepší,“ doplnil Václav Šimánek.

V jednání je i nová linka MHD

Zároveň ředitel Šimánek jedná s vedením Plzeňských městských dopravních podniků o posílení hromadné dopravy. Konkrétně o další autobusové lince. „My jsme se domluvili, že by bylo i s výhodou udělat jednu linku MHD, která by projížděla z Lochotína směrem na Skvrňany, Bory a na Doubravku. V podstatě by svážela pacienty i zaměstnance. Zatím je to v jednání,“ uvedl René Vávro, mluvčí dopravních podniků.

Konečné rozhodnutí bude ale na odborných útvarech města Plzně. „U Městských dopravních podniků děláme objednávku vozokilometrů každoročně, a jsme připraveni jednat i o lince do FN Plzeň,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Petr Náhlík.

autoři: kos , jik
Spustit audio