Fakultní nemocnici v Plzni chybí sestry a lékaři. Spoléhá na absolventy

29. duben 2016

Fakultní nemocnice v Plzni se potýká s nedostatkem lékařů a sester. Aktuálně jich chybí 17, respektive 38. Nové zaměstnance z Ukrajiny ale po vzoru krajských nemocnic zatím hledat nehodlá. Počká na letošní absolventy.

Nedostatek zdravotnického personálu je v současnosti problém většiny nemocnic v České republice. Na Plzeňsku chtějí Krajské nemocnice lákat sestry z Ukrajiny a ve Stodu už pro ně připravují ubytovnu. Plzeňská Fakultní nemocnice zatím počet chybějících sester a lékařů nepovažuje za kritický a doufá, že stavy doplní díky absolventům.

„Vedení nemocnice pořádala den otevřených dveří pro zájemce o zaměstnání na pozici všeobecná sestra. Proběhlo několik náborových akcí, při kterých zástupce vedení, zaměstnaneckého odboru a vybraných pracovišť navštěvují vyšší a střední zdravotnické školy a představují studentům práci ve fakultní nemocnici Plzeň,“ vysvětluje, jakým způsobem nemocnice řeší personální nedostatek, mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová. Podle ní by ale v případě, že by se personální zajištění všeobecných sester i nadále zhoršovalo, bylo možné o náboru zdravotnického personálu ze zahraničí uvažovat.

Problémy s nedostatkem sester Fakultní nemocnice Plzeň řeší na první interní klinice, hemato-onkologickém oddělení a na klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Lékaři chybí na transfuzním oddělení, neurologické klinice a interním oddělení. Nedostatek sester a lékařů prý ale chod klinik a oddělení ve fakultní nemocnici neohrožuje.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio