Festival Divadlo začne až 7. září, přesto 80% vstupenek už je prodaných

26. srpen 2016

Velkolepé výpravné inscenace, ale i monodrama nebo miniatura pro jednoho diváka. Takové je letošní žánrové rozpažení Mezinárodního festivalu Divadlo.

Už po čtyřiadvacáté se v Plzni sjedou na exkluzivní výběrový festival nejlepší divadla z tuzemska a zahraničí. Letos přiveze 32 souborů 39 představení. Kromě domácích divadel čeká publikum například „(M)učedník“ moskevského Gogolova centra v režii Kirila Serebrenikova, který s touto inscenací hostoval na nejprestižnějším evropském divadelním festivalu ve francouzském Avignonu - a bylo beznadějně vyprodáno. A protože s festivalem spolupracuje také plzeňský Filmový klub, bude v Plzni možné vidět i filmové zpracování téhož tématu stejným režisérem.

Festival Divadlo se rok po Evropském hlavním městě kultury musel smířil s menším rozpočtem, než měl v uplynulých dvou letech. Ředitel festivalu Jan Burian to ale nepovažuje za tragédii: „Rozpočet máme stejný jako předloni. Co je podstatné, nemá to vliv na kvalitu inscenací. Je jich jen méně.“

Máme méně peněz, ale nerezignovali jsme na kvalitu

Burian také vyjmenovává hlavní festivalové donátory. Do zhruba deseti a půl milionového rozpočtu přispělo letos více než pěti miliony korun Ministerstvo kultury České republiky, třemi miliony město Plzeň a půl milionem Plzeňský kraj. Další peníze získává festival od sponzorů, z vlastních příjmů a letos také díky spolupráci s Maďarským a Polským institutem. Ty pomáhaly zajistit hostování souborů z Budapešti, Krakova a Wroclawi, která je letos Evropským hlavním městem kultury a tamní divadlo přiveze inscenaci režírovanou skutečnou evropskou legendou, Krystianem Lupou.

Chybět nebudou ani pouliční divadelní projekty a doprovodná představení

Kromě hlavního programu nabízí festival také sekci „Johan uvádí“. Spolupracuje na ní plzeňské centrum alternativní kultury, které multižánrovost festivalu dovádí do ještě extrémnějších poloh. Letos nebude chybět pouliční divadelní intervence španělských performerů a také doprovodná představení. O jednom z nich dramaturg Michal Zahálka říká: „Mikrosputnik se bude hrát v Muzeu loutek ve čtvrtek, v pátek a v sobotu vždy od 10 do 19 hodin, hraje se po 15 minutách jen pro jednoho diváka. Je to představení s humorem a spoustou technických kouzel.“

Mezinárodní festival Divadlo potrvá v Plzni od 7. do 14. září a soubory budou účinkovat v prostorách Nového divadla, Velkého divadla, Divadla Alfa, centra Moving Station a v DEPU2015.

autor: Petra Kosová
Spustit audio