Filmový festival Finále začíná! Nabídne přes 130 snímků

20. duben 2017

V Plzni dnes začíná jubilejní 30. ročník filmového festivalu Finále. O Zlatého ledňáčka bude soutěžit 40 snímků z české a slovenské produkce. Hlavním tématem festivalu bude oslava, která se píše už od roku 1968. Festival zahájí dnes večer ve své předpremiéře první díl trilogie Jana Hřebejka Zahradnictví.

Na Finále se představí celkem 130 filmů, z toho 80 celovečerních a 40 soutěžních. O Zlatého ledňáčka a cenu v hodnotě 50 tisíc korun se utká 12 celovečerních hraných a animovaných filmů, které jsou žánrově velmi pestré. Najde se mezi nimi komedie, drama, pohádka i thriller. Filmy bude hodnotit výhradně mezinárodní zahraniční porota bez české i slovenské účasti.

Film Zahradnictví uvede festival současně ve dvou sálech, v jednom budou festivaloví hosté, ve druhém uvidí Hřebejkův snímek diváci z řad veřejnosti. Slavnostního zahájení, které se koná v Měšťanské Besedě od 19:30 hodin, se zúčastní kromě Jana Hřebejka i další hvězdy naší herecké scény jako například Aňa Geislerová, Lenka Krobotová, Sabina Remundová a další.

„Film Zahradnictví: Rodinný přítel patří mezi nejočekávanější filmy letošního roku. My jsme samozřejmě měli velký zájem, aby měl předpremiéru právě u nás, i kvůli tomu, že Honza Hřebejk jezdí každý rok a je stálým hostem a je jediným držitelem tří Zlatých ledňáčků. Tak jsme moc rádi, že právě tento film bude zahajovat Finále,“ vysvětluje ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

Filmoví fanoušci se mohou těšit i na maraton seriálů

Diváci se kromě nejnovějších českých filmů mohou těšit na projekci seriálů Pustina, Semestr, Kosmo a Pěstírna. Festival má připravené ve své archivní sekci i tři snímky českých autorů, kteří po roce 1968 odešli do zahraničí, kde filmy natočili. Od neděle do úterý bude pro domácí i zahraniční filmové profesionály Industry Days.

Organizátoři letos očekávají více diváku než v loňském roce, kdy festival navštívilo 13 tisíc lidí. Ceny vstupenky zůstaly na loňských 80 Kč. Akreditace na celý festival vyjde na 800 korun, víkendová na 450 korun.

Základna festivalu je opět v Měšťanské besedě. Program nabídne ale také v prostorách DEPO2015 a Techmanie. Novinkou je rozšíření o budovu Papírny a Plzeňskou zastávku.

Festival Finále Plzeň potrvá do 26. dubna. Program najdou zájemci na webových stránkách filmového festivalu Finále.

autor: jik
Spustit audio