Fotopast na Šumavě odhalila vlka. Nejspíš jde o divoké zvíře

Na Šumavě se po dlouhé době objevil údajně divoký vlk. Podařilo se ho zachytit takzvanou fotopastí nedaleko hráze Lipenské přehrady u obce Loučovice. V oblasti se už dřív objevili rys ostrovid a los evropský. Odborníci jsou přesvědčení, že jde o divoké zvíře, ačkoliv nemají k dispozici důkazy DNA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlk eurasijský

Vlk eurasijský | Foto: Zoo Děčín

„Skutečnost, že žádný chov nebo větší chovatel v regionu nepostrádá vlka, jsme si ověřovali," říká manažerka organizace ALKA Wildlife, která se zabývá ochranou druhů a biodiverzity, Tereza Mináriková, a dodává:

„Nechybí žádný vlk chovaný v zajetí. To, že se jedná o divokého vlka, se dá usuzovat z celkové stavby těla. Máme k dispozici dvě fotografie z levé a pravé strany. Ty jsme poskytli řadě odborníků z České republiky, Bavorska, Saska i Itálie a všichni se jednoznačně shodují, že je to vlk.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Údajně divokého vlka zachytila fotopast na Šumavě. Nejspíš jde o migrujícího jedince

Podle Minárikové je pravděpodobnější, že se jedná o jednoho migrujícího jedince a na Šumavě trvalý výskyt vlka zatím není.

„Ukazuje na to to, že v Národním parku Šumava a i v navazujících oblastech v rámci našeho projektu Trans-Lynx probíhá již několik let intenzivní monitoring divokých zvířat, konkrétně rysa ostrovida.“

„Domníváme se, že kdyby se vlci na Šumavě trvale vyskytovali, byli by zachyceni pravděpodobně právě formou fotopasti, jako se nám teď podařilo,“ vysvětluje manažerka organizace ALKA Wildlife.

 

To, že se v tomto regionu v poslední době začínají objevovat migranti vlků, ukazují podle Minárikové také zprávy z Bavorska a Rakouska:

„V jižní části Bavorska a v rakouském Weinviertelu byly v nedávné době také k dispozici dvě fotografie jednoho, vypadá to, že divokého, migrujícího vlka. Vypadá to, že se vlci postupně začínají šířit a objevují se první migranti v této oblasti, ale nedá se mluvit o trvalé populaci nebo osídlení.“

Lidé podle ní ale nemají důvod bát se vlků. „Vlk je velice plaché zvíře a člověku se vyhýbá. Není důvod se ho obávat, myslím, že prakticky nikdo nemá šanci se s ním potkat,“ doplňuje Tereza Mináriková.

Jana Vondráčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme