Fresky v kostele Panny Marie v Domažlicích opravují v těchto dnech restaurátoři

17. říjen 2016

Arciděkanský kostel Panny Marie v Domažlicích prochází obnovou. Před dvěma lety se podařilo vyměnit střechu a krov. Teď je na řadě vnitřek kostela, který je ve špatném stavu. Buduje se nová elektroinstalace a opravují se popraskané zdi i poničené fresky.


Původ kostela lze spojovat s počátky založení města. Jedna z prvních zmínek pochází z roku 1385, pozdější zprávy udávají letopočet založení rok 1110. Nově se kostel stavěl zhruba do 16. století. Za husitských válek byl děkanský kostel zpustošen a teprve po roce 1620 znovu zřízen pro katolickou bohoslužbu. V 18. a 19. Století kostel postihly devastující požáry. Důkladná oprava kostela se uskutečnila v roce 1892 dle návrhu arch. V. Kaury. Kostel dostal nynější podobu, která je v rozporu s dřívějším charakterem budovy, neboť zastírá původní gotickou podstatu.

V kostele je z důvodu zatékání vody poškozený celý strop. Stopy poničení jsou vidět u oken, na oltářní stěně, na zdech i stropu. V havarijním stavu je i statika objektu.

„Vzácné fresky jsou dílem známého barokního malíře Františka Josefa Luxe z 18. století. Opravy jsme rozvrhli do tří částí, které se budou uskutečňovat postupně podle množství financí i dle klimatických podmínek. Jako první se restaurují fresky nad vchodem, v západní části kostela,“ řekl Miroslaw Gierga, farář Římskokatolické farnosti v Domažlicích.

„Teď je to ve stavu, kdy je vše zpevněné. Praskliny jsou prolepené, je provedené tmelení menších prasklin a fresky jsou dokonale očištěné,“ popsal akademický malíř a restaurátor Pavel Novák.

Vzácné fresky jsou dílem známého barokního malíře Františka Josefa Luxe z 18. století

První část oprav by měla být hotova do konce roku

Při opravách se musí restaurátoři držet předepsaných postupů a technologií. Jedna stará a osvědčená metoda je použití střídky z chleba. Ta totiž funguje jako guma. Podle Pavla Nováka je to nejlepší neinvazivní a zatím nepřekonaná technologie.

„Momentálně dočišťujeme poslední obraz a čekají nám už jen retuše. Hotovy bychom měli být do konce měsíce, „ upřesňuje Novák.

Při opravách restaurátoři narážejí na spoustu problémů a překážek. Vše se ale nakonec vyváží krásným pocitem z výsledné práce.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio