Hartmanická horská synagoga je prohlášena kulturní památkou

Ministerstvo kultury prohlásilo horskou synagogu v Hartmanicích na Šumavě kulturní památkou. Úředníci o tom rozhodli po 11 letech od původního návrhu referátu kultury Okresního úřadu v Klatovech. Podle předsedy občanského sdružení památník Hartmanice Michala Klímy je to dodatečné potvrzení významu horské synagogy postavené v roce 1883, která je jedinou zachovanou z mnoha desítek, které na Šumavě dříve existovaly a byly nenávratně zničeny za nacistického a komunistického režimu.

Návrh na zařazení do seznamu kulturních památek podpořila sušická radnice, odbor památkové péče krajského úřadu a Národní památkový úřad v Plzni i v Praze. Při jeho podání před 11 lety byla synagoga ruinou chátrající bez podpory státních či místních úřadů. Mezitím však prošla rekonstrukcí zorganizovanou občanským sdružením, které vzniklo v roce 2002 s cílem synagogu zachránit a . opravená synagoga byla veřejnosti otevřena po desítkách let letos 16. května.

Synagoga Hartmanice

Budova s novou modrobílou fasádou slouží hlavně kulturním a vzdělávacím účelům. Trvalá expozice připomíná spolužití Čechů, Němců a Židů na Šumavě. V památce je výstava fotografií šumavských obcí zlikvidovaných po roce 1948, fotografie staré Šumavy i dokumentace samotné rekonstrukce.

Tisícihlavé Hartmanice by na opravu za sedm milionů korun nikdy nesehnaly peníze. Třemi miliony přispěl stát, 2,4 milionu korun dal Česko-německý fond budoucnosti, zbytek různé nadace a firmy. Záchranu zchátralé stavby inicioval právě Michal Klíma, který si chtěl v regionu koupit chalupu. Při hledání nemovitosti narazil na synagogu a rozhodl se ji opravit. Zaujalo jej, že v těchto místech spolu žili Češi, Němci i Židé bez větších problémů.

Desky

Hartmanickou synagogu postavila židovská obec v roce 1883. Po připojení pohraničí k Německu v roce 1938 byla přestavěna na truhlářskou dílnu, po válce chátrala. Zvažovanému zbourání unikla, neboť sousedila se dvěma domy. Více než 120 let stará stavba dlouho chátrala. Když ji v roce 2003 sdružení začalo opravovat, byla na spadnutí. Rekonstrukci komplikoval také nedostatek původních fotografií a dokumentů. Například čelní štít museli zedníci stavět podle jediné dochované fotografie. Později se našly původní plány v archivu v Klatovech a další v Jeruzalémě v dokumentačním centru památníku Jad Vašem. Kromě čtyř opěrných je opraveno vše. Do štítu stavby se loni po desetiletích vrátily dvě kamenné desky s hebrejským desaterem.

Hartmanice - synagoga
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio