Hasiči jsou v pohotovosti. O Filipojakubské noci se dost často nespálí jen čarodějnice

26. duben 2017

První máj je za dveřmi. V celém Plzeňském kraji, stejně jako každý rok, vzplanou v jeho předvečer stovky ohňů. Podle lidových tradic je to na znamení konce temných časů, a také mají chránit před zlými silami. Ovšem samy se zlou silou leckdy stanou, když se vymknou kontrole. Proto také budou v neděli v pohotovosti všichni hasiči.

I když hasiči vydávají každoročně poslední dubnový den varování, přesto vyjíždí k desítkám případů. Je tedy dobré zopakovat si bezpečnostní pravidla zacházení s ohněm. Zaprvé je dobré táborák dopředu nahlásit. Leckdy totiž někdo oznámí požár a hasiči až po příjezdu na místo zjistí, že jde o pálení čarodějnic.

Zadruhé je důležité věnovat pozornost výběru místa. Od kraje lesa musí být oheň vzdálený minimálně 50 metrů, od stohu 100 metrů. Bezpečná musí být i vzdálenost od budov. Absolutní zákaz platí pro rozdělávání ohně ve vysoké suché trávě, na strništi, pod větvemi nebo na kořenech stromů. Samotné ohniště pak musí být ohraničené kameny a okolo se nesmí vyskytovat žádné hořlavé materiály.

Nejen s opatrností zapálit, ale také důsledně uhasit

Obzvláště důrazně hasiči varují před rozdělávání ohně například benzínem nebo naftou. Tyto případy bohužel nejsou výjimečné. Samozřejmostí by mělo být, že po skončení celé veselice se oheň pořádně uhasí. Například prolitím vodou nebo zasypáním zeminou. Hasiči musí téměř každý rok dohašovat ohniště, která byla ponechána bez dozoru svému osudu.

Za velmi riskantní zábavu mají hasiči přeskakování vatry. To může způsobit, že se přeskakujícímu vznítí část oblečení. Pokud v tomto případě není po ruce dostatek vody, radí hasiči použít pravidlo „Zastav se, lehni si a kutálej se“. Rozhodně se nedoporučuje utíkat, protože tím se oheň ještě víc rozšíří.

V neposlední řadě platí výstraha před používáním pyrotechniky, neboť i od ní vznikají požáry, majetkové škody i vážná zranění.

autoři: kos , jik
Spustit audio