Hasiči se chystají na letní požáry

25. červen 2016

Sbory dobrovolných hasičů sdružené v SH ČMS – okrsku Nýřansko na severním Plzeňsku se nachází na území, které je dlouhodobě kvalifikováno jako území s větším počtem požárů v přírodním prostředí. Je to zejména zapříčiněno demografií území, kde převažují takzvané srážkové stíny. Tento fakt se samozřejmě odrazil i v počtu zásahů dobrovolných hasičů v letním období roku 2015.

„V loňském roce vzniklo v hasebním obvodu požární stanice Nýřany (HZS PK ÚO PM) několik požárů, které si vyžádali vyhlášení třetího stupně poplachu a samozřejmě s tím spojené několikadenní nasazení dobrovolných jednotek,“ uvádí velitel požární stanice Nýřany a zároveň zástupce velitele okrsku Nýřansko Robert Kučera a dodává: „Příčiny požárů a jejich charakter v našem území prakticky kopíruje celostátní statistiky. Převažující procenta zde zastávají požáry v oblasti zemědělství a lesnictví zapříčiněné nedbalostí, nebo technickou závadou.“

V říjnu loňského roku, byla celá situace shrnuta a konzultována na jednání okrskového výboru, kde se všichni přítomní zástupci sborů jednomyslně shodli, že je třeba reagovat na zkušenosti nabité v letní sezoně. Požáry v přírodním prostředí se v době dlouhotrvajícího sucha a větru vyznačují značnou rychlostí šíření požáru. Získané zkušenosti hovoří jasně. Je třeba bezezbytku zajistit předání informací o přesném místě požáru, o nejkratších příjezdových komunikacích, o nejbližších vydatných vodních zdrojích. Dlužno podotknout, že v minulém roce vznikly i situace, kdy oznamovatelé nepřesně uvedli místo požáru a následně docházelo k prodlužování času dojezdu jednotek na místo události.

Rovněž jsme se setkali s faktem, že při déletrvajícím suchu jsou oficiální přírodní požární zdroje vody málo vhodné, nebo přímo nepoužitelné v ohledu na množství a kvalitu vody. Některé nádrže byly i zcela vyčerpány a po dobu léta již nenatekla žádná další voda, takže se zdroj stal pro zbytek sezony nefunkční.

Celá problematika byla uchopena okrskovým preventistou Dušanem Jílkem, který je zároveň velitel SDH Vejprnice. Okrskový preventista svolal jednotlivé preventisty sborů a seznámil je s celou situací. Výsledkem je letošní pilotní projet, do kterého jsou mimo dobrovolných hasičů zapojeni i soukromí zemědělci, lesníci a majitelé polností a lesů. Je třeba poznamenat, že všechny subjekty, které jsme se záměrem seznámili, se do projektu přihlásili dobrovolně a bez jakýchkoli nároků. Z prvního kroku je vidět, že tam, kde je vůle a zdravý rozum, není potřeba zákonných nařízení a jiné direktivy. Projekt spočívá ve velmi jednoduché záležitosti.

V době zvýšeného, nebo vysokého nebezpečí požárů, budou zemědělci a lesníci zasílat na připravenou emailovou adresu zprávu minimálně 24. hodin před zahájením činnosti o záměru prováděných prací. Uvedou přenou lokalitu činnosti, GPS souřadnice a vyznačí příjezdové komunikace k místu. Je zřejmé, že kudy projede kombajn, či nakladač dřeva, projede i mobilní požární technika. Každý preventista obce tedy obdrží přesnou informaci nejméně jeden den před zahájením žňových či lesnických prací. V tuto chvíli má dostatek času, aby doplnil informace o aktuálním stavu vodních zdrojů v dané lokalitě a informoval velitele místní i okolních jednotek, které jsou do místa činnosti předurčeny.

Samozřejmě se jedná o první sezonu, kdy bychom rádi pilotní projekt vyzkoušeli. Do budoucna počítáme v případě úspěchu o zkvalitnění projektu ve směru k přenášení dat a různých aplikací. Celý projekt byl představen i vedoucímu Ústřední odborné rady prevence panu Janu Majerovi a řediteli HZS PK ing. Františku Pavlasovi. Ty záměr upoutal. Vyjádřili pochvalná slova a žádost o průběžné informování, jak projekt probíhá.

autor: iko
Spustit audio