Hnízda vos nebo sršňů, ale i švábi a čmeláci. To je nová výstava v Západočeském muzeu

26. březen 2017

Věděli jste, že mravenci propadají různým závislostem nebo že termiti pěstují houby velikosti žampiónů? Pokud ne, dozvíte se to na výstavě nazvané Společenský život hmyzu, která právě začala v Západočeském muzeu v Plzni. Kromě fotek, textů a živého hmyzu vás čeká mnoho dalších zajímavostí.

„Největší část je věnovaná nejznámějším zástupcům blanokřídlého hmyzu jako jsou sršni, různé druhy vos, včel, vosíků a dalších zástupců této skupiny. Vystaveny tu jsou různé typy hnízd jednotlivých druhů, nebo i fáze stavby hnízda. Některé druhy si staví hnízda v zemi, jiné v dutinách, na půdách nebo volně visí na větvích a podobně,“ řekl kurátor výstavy v Západočeském muzeu v Plzni, Ivo Těťál.

Hnízda se staví nejen na rozličných a mnohdy kuriózních místech, ale liší se i materiály ze, kterých se hmyzí obydlí staví. „Některá hnízda vypadají jako vyrobená z kůry stromu, je to ale de facto papír. Jedná se o nakousané dřevo smíchané se slinami. Je to lehké a má to dobré izolační vlastnosti. Jediné na co je to náchylné je voda, proto si většina blanokřídlých druhů staví hnízda schovaná v nějakých dutinách, tak aby bylo hnízdo před vodou chráněné,“ uvedl Těťál.

Výstava vyvrací některé mýty a přináší řadu zajímavostí i pikantností ze života hmyzu

Živý hmyz představují čtyři insektária. V jedné z nich najdou návštěvníci neoblíbené šváby, o kterých se například dozví, že patří k nejstarostlivějším rodičům. Mezi dalšími exponáty jsou třeba termiti či mravenci, kteří podle odborníků propadají všelijakým závislostem.

V další vitríně je možné vidět a slyšet čmeláky zemní včetně jednoho prázdného hnízda, které si ve volné přírodě velmi bedlivě maskují. Traduje se, že čmeláci nemají žihadlo. O tom že je to jen mýtus se na vlastní kůži přesvědčil i Ivo Těťál. „Při krmení čmeláků, mi jeden uletěl, a když jsem ho chytal, dostal jsem žihadlo. Čmeláci mají žihadlo jako vosy nebo sršni naopak od včel, které na jeho konci mají háček a proto zůstává v kůži,“ doplnil Těťál.

Připravena je i řada doprovodných aktivit pro děti jako jsou různé kvízy a hry. Zpestřením jistě bude i možnost obléknout se do kostýmu čmeláka, vosy nebo mravence.

Expozici Společenský život hmyzu je možné v Západočeském muzeu vidět až do 28. května.

autor: mkl
Spustit audio