Horažďovice chtějí postavit domov pro seniory

16. duben 2017

V Horažďovicích letos začnou stavět dům pro seniory. V regionu podobné zařízení zatím chybí. Stavba moderních pavilonů s jednolůžkovými pokoji přijde podle odhadů na 200 milionů korun včetně DPH. Město se na stavbu uchází o dotaci. Jak bude dotace vysoká a zdali jí město získá, bude jasné v polovině roku. Začátek stavby to prý ale neohrozí.

O stavbě domu pro seniory se v Horažďovicích mluví zhruba deset let. Letos na podzim už jeho stavba začne, a to podle zcela nového projektu. „Je to rozdělené na pavilony. Dva obytné pavilony, kde by celková kapacita měla být 102 lůžek. Potom je naplánovaný ještě technický objekt, v němž by měla vzniknout ordinace pro lékaře, společenská místnost, která může suplovat konferenční místnost nebo kapli. Počítáme také s muzikoterapií a ergoterapií, které ke kvalitnímu životu patří,“ říká starosta Horažďovic Michael Forman.

Domov bude mít i svojí vlastní prádelnu a kuchyni. Zázemí tam najde i oblastní charita, coby poskytovatel terénních služeb. „Někdo do domova ze začátku jít nechce. Zajíždí k němu charita, která mu obstará obědy i základní lékařskou péči. Pokud se ale klient dostane do stádia, že už to praktikovat nelze, měl by posloužit domov pro seniory,“ vysvětluje Michal Forman.

Domov nabídne svým klientům společné aktivity i soukromí

Každé patro pavilonu bude tvořit malou komunitu, kde vznikne společná společenská místnost, kuchyňka, vyšetřovna a další zázemí. Všechny pokoje budou jednolůžkové, s tím, že ale některé bude možné upravit na dvoulůžkové, třeba pro manžele.

Domov pro seniory bude stát na pozemku města hned vedle nemocnice následné péče. A právě v tom vidí město výhodu. Stavbu kvituje i ředitel nemocnice Martin Grolmus: „My nemáme problém přesunout pacienty, kteří jsou ze vzdálenějších míst, třeba z Domažlicka nebo Klatov a podobně, ale máme problémy s pacienty z Horažďovicka a okolí, kteří tam nemají žádné domy sociálního zabezpečení. Vznik domova vítáme. Tímto se nám zlepší a zrychlí přijímání pacientů i jejich vracení zpět do domova.“

Domov pro seniory bude provozovat město a nabídne v něm celkem 60 nových pracovních míst, na různých pozicích od zdravotnického a sociálního personálu až po zajištění provozu kuchyně, prádelny a podobně. Stavba domova začne na podzim a hotova by měla být v příštím roce.

autoři: en , jik
Spustit audio