Horní Slavkov se stane zajímavým turistickým cílem

Letošní turistická sezóna bude v Horním Slavkově na Sokolovsku přelomová. Město má v plánu zpřístupnit hned několik památek, kam dosud veřejnost nemohla. Jednou z nich je věž kostela svatého Jiří, která by měla sloužit jako vyhlídka. I když se to může zdát paradoxní, samotná věž je v majetku města, zatímco kostel patří církvi.

Tento stav má své historické vysvětlení. Horní Slavkov je bývalým hornickým městem a věž sloužila jako pozorovatelna a zároveň jako hláska, ze které byli lidé informování o případném nebezpečí. Takže fakt, že se z ní stane vyhlídka není v rozporu s jejím původním posláním, jen se na ní bude střídat mnohem větší počet pozorovatelů, než v dobách, kdy se zde těžilo stříbro, cín, nebo wolfram.

Horní Slavkov - starý mlýn Seidlhaus

Kostel ale má, bohužel, podobný úděl jako řada dalších sakrálních staveb na západě Čech a je zatím odsouzen k dalšímu chátrání. Během oprav věže se sice udělala nová střecha, ovšem pozdně gotickou stavbu, která byla barokně přestavěna, nadále hlodá zub času. Interiér je v žalostném stavu, varhany jsou rozkradeny a předpokládané náklady jsou odhadovány na sto miliónů korun. To je nepoměrně vyšší částka, než na jakou vyšla oprava věže. Ta stála něco málo přes dva milióny korun a město na ní dostalo státní dotaci ve výši 1,6 miliónu korun.

Hornoslavkovská radnice má ovšem ještě další plány týkající se zpřístupnění historického dědictví. Vedle vyhlídkové věže si budou moci zájemci prohlédnout zachovalý renesanční Pluhův dům. Je jednou z mála staveb, která přežila devastaci historického centra města v 50. letech minulého století, kdy se zde těžil uran. Exkluzivní záležitosti pak bude vydání emise mincí k 480. výročí jejich ražby Horním Slavkově. Půjde o limitovanou tří set kusovou sérii šlikovských mincí o průměru 40 milimetrů, z nichž každá bude mít vyražené pořadové číslo.

Horní Slavkov
autor: Jiří Brechličuk
Spustit audio