Horní Slavkov zpřístupnil na čas věž kostela sv. Jiří

Horní Slavkov na Sokolovsku ve spolupráci s muzeem otevřel a zpřístupnil věž kostela svatého Jiří. Má po opravě nový ochoz a slouží jako vyhlídka. Veřejnost může vyhlídkovou věž navštívit ještě tento týden od čtvrtka (28.9.) do neděle (1.10.). Další příležitost pak budou mít zájemci až na jaře. Ve zničené hlavní lodi kostela totiž budou probíhat další záchranné práce, na které se podařilo získat peníze. Věž se natrvalo otevře až v příští sezóně.

Kostel svatého Jiří pochází ze 16.století a jeho unikátnost spočívá v tom, že jeho věž kdysi sloužila jako strážní opevněná bašta při nájezdech na město. Velká část kostela je dodnes hodně poničená. Město ale určitou částku na opravu sehnalo a minulý víkend opevněnou věž alespoň na chvíli lidem zpřístupnilo. Přestože kostelní věž není nijak vysoko nad okolním terénem nabízí úžasný pohled na centrální část Slavkovského lesa.

Horní Slavkov - kostel

U příležitosti zpřístupnění věže a zároveň prvního patra renesančního hornoslavkovského Pluhova domu vydalo krajské muzeum edici pamětních stříbrných mincí. Na jedné straně je na nich vyražen známý jáchymovský jednotolar. Z druhé je emblém Horního Slavkova. Mince má upozorňovat na 480 let od ukončení ražby tolarů v hornoslavkovské mincovně, což jak se historici domnívají, byla pobočka královské mincovny jáchymovské. Mince bude znalci a sběrateli určitě vyhledávána. Ani cena mimochodem není nezanedbatelná - pohybuje se kolem jednoho tisíce korun

autor: zdt
Spustit audio