Hošťka na Tachovsku obnoví bývalý německý hřbitov

12. březen 2017

Malá obec Hošťka na Tachovsku napraví hříchy z minulosti. Podobně jako jinde v příhraničí i tam mají zničený německý hřbitov. Odpočívají na něm bývalí obyvatelé, jejichž rodiny byly po válce odsunuty. Hřbitov je zpustlý a pomníky zničené. To se ale změní. Místní spolu s potomky německých rodáků náhrobky vyzvednou a hroby upraví. A to všechno v roce, kdy si pohřebiště připomíná 200 let od založení.

Hřbitov v Hošťce je rozdělený na dvě části. Na tu českou, která je udržovaná a na tu německou, jež působí smutně a nedůstojně. Na německém hřbitově je přibližně 84 starých pomníků. Některé náhrobky stojí, většina je jich ale povalených, rozlámaných, porostlých mechem a zapadaných listím.

Z úcty k původním obyvatelům, respektu k historii i jako odkaz dalším generacím se místní lidé rozhodli zpustlou část hřbitova opravit. Obnovu a revitalizaci hřbitova iniciovala z větší části kronikářka a zastupitelka Lucie Valíčková. „Naskytla se nám možnost získat peníze z Českoněmeckého fondu budoucnosti. Dotace činí 100 tisíc korun. Pohraničí je dosídleno novými občany a měli bychom uchovávat památku na všechny obyvatele, kteří zde žili jako vzpomínku i pro další generace.“

Momentálně je hřbitov pokrytý větvemi a popadanými kmeny. Podle Lucie Valíčkové bylo nutné místo vyčistit od vzrostlých stromů, protože ničily kamennou zeď a náhrobky. V budoucnu se hřbitov osází novými stromy. Jako symbolika česko- německé spolupráce se mimo jiné vysadí i dub a lípa.

Náhrobky se vrátí na své původní místo

V rohu hřbitova se nachází několik náhrobků, které tam byly přesunuty z toho důvodu, že se nedala udržovat a sekat zeleň na hřbitově. Překážely technice. Při obnově hřbitova by se všechny tyto pomníky měly vrátit zpět na své místo.

„Od našeho německého partnera máme slíbený plánek původního vzhledu hřbitova, a pokud se nám podaří přeložit jména a určit náhrobky, vrátíme je zpátky tam, kam patří,“ doplnila Lucie Valíčková.

Bývalý německý hřbitov v Hošťce na Tachovsku projde obnovou

„Moje babička sem přišla v roce 1957 v rámci dosídlení. Já jako třetí generace mám obecně kladný vztah k památkám a myslím, že je důležité je zachraňovat. Byla bych ráda, kdyby i místní občané na to nahlíželi tímto způsobem, a zaujali k tomu pozitivní vztah, a náš projekt přijali s otevřenou náručí,“ uzavřela kronikářka obce Hošťka.

Do konce května chtějí místní lidé společně s potomky německých rodáků zvednout povalené náhrobky a usadit je zpět na svá místa. Poté odborná firma náhrobky vyčistí. Obnovený hřbitov chce obec ukázat veřejnosti během červencových obecních slavností.

autor: lum
Spustit audio