Houby, které můžete právě najít

27. srpen 2016

Češi jsou národem houbařů. Jak vyplývá ze statistik, každá domácnost v průměru ročně nasbírá téměř šest kilogramů hub. V lesích teď aktuálně roste hodně hub, ne všechny jsou ale jedlé.

Zdeněk Hájek, předseda Mykologického kroužku při Pedagogické fakultně ZČU, nám prozradil, jaké houby teď rostou nejvíc: „V současné době v lesích na severním Plzeňsku mohou houbaři narazit zejména na Holubinku Jahodovou, ta je výborná k jídlu. Objevuje se i Holubinka Jízlivá, ta patří mezi podzimní druhy a je nejedlá!

Další houbou je Suchohřib Hnědý, který je ale často okousaný od slimáků a bohužel většinou je červivý. Najdete i Strakoše, který je také výbornou houbou.

Najít se dají dobře známý Kozák Březový nebo Křemenáč Březový. Skvělým zástupcem houby je také Sluka Svrasklá, které se lidově říká maso lesa, a i když ji málokdo zná a sbírá, chuťově je velmi dobrá do všech pokrmů.

Leccinum versipelle - křemenáč březový

Vidět můžete i zástupce Ryzců, jako například Ryzce Smrkového, který se při poranění mrkvově zbarví.

V lese rostou samozřejmě i houby jedovaté jako jsou Muchomůrky. Teď jsou to například Červená, Citronová nebo Slámožlutá.

Podle Zdeňka Hájka, je v lesích na Manětínsku sbírání hub radostí. V ostatních lesích je to ale spíše hledání hub. Jinde rostou daleko od sebe a často jsou bohužel okousané od již zmiňovaných slimáků.

Úspěšnost houbařů je lokální, záleží na četnosti srážek v dané oblasti. Celkově je totiž v lesích značné sucho.

Teď čekají Česko velká vedra a ty houbám moc nepřejí, ale od září by se situace měla zase zlepšit, hlavně pro růst hřibů, doplňuje pan Hájek.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio