Hrad Kašperk láká na zimní program

27. prosinec 2017

Středověké divadelní hry nebo dětské tajuplné výpravy do hradu, to je jen část z programu, který na poslední dny v roce připravila správa hradu Kašperk. Otevřený bude od 28. prosince až do 1. ledna.

Divadelní hra Mastičkář v podání hradního spolku Pachmajr si našla své diváky a další ji mohou vidět v závěru roku. „Hra Mastičkář je nejstarší dochovaná česky psaná hra. Pochází z první poloviny 16. století. Je o prodejci mastí, který se snaží prodat své masti, jež nemají žádné pozitivní účinky, za co nejvyšší cenu. V momentě, kdy se statická a bezduchá hra konečně rozhýbe a herci jsou v tempu, musíme skončit, protože dál už to nepokračuje,“ popsal kastelán hradu Kašperk a režisér hry, Zdeněk Svoboda.

Kromě mastičkáře zahraje spolek Pachmajr ještě jednu středověkou hru, která se jmenuje Fraška o kádi. „Je to komorní představení o tom, jak to má muž v manželství velice těžké, pokud bydlí v jedné domácnosti s manželkou a tchýní,“ doplnil Zdeněk Svoboda.

V zimě se na Kašperku zabaví i děti

Zimní program na Kašperku pamatoval nejen na dospělé, ale také na děti. „Máme tady připraveny dětské výpravy do hradu s Karlem Ešnerem a jeho družinou. Jedná se o interaktivní program, kdy děti plní různé úkoly, například střílejí z luku, učí se bojovat s mečem nebo dvorskému chování,“ uvedl kastelán Svoboda.

Připravené jsou i tradiční prohlídky hradu, tentokrát zaměřené na zimní období. „Jedná se o prohlídkový okruh Život na hradě, který jsme doplnili informacemi o tom, jak lidé třeba trávili na hradě dlouhé zimní večery nebo o tom jak trávil Vánoce Karel IV., a v závěru prohlídky se seznámí se štědrovečerními zvyky z dob Karla IV.,“ uzavřel kastelán Zdeněk Svoboda.

Zimní program pro děti i dospělé bude na Kašperku od 28. prosince až do 1. ledna. Jeho podrobný popis najdou zájemci na webových stránkách hradu.

autoři: en , jik
Spustit audio