Hrad Krašov se dočkal zásadních oprav

11. prosinec 2017

Na hradu Krašov na severním Plzeňsku se díky státní dotaci podařilo zrekonstruovat a zachránit dvě důležité opěrné zdi. Zřícenina hradu stojí na skalnatém ostrohu nad řekou Berounkou nedaleko Kralovic a je jedním nejstarších šlechtických hradů u nás.

O hrad Krašov se stará Spolek pro ochranu přírodní rezervace a hradu Krašova. První opravené zdi se nachází v prostoru kaple svaté Ludmily. Další je u původně štítové věže a cisterny, která původně sloužila jako zásobárna vody.

„Podařilo se nám zažádat o dotaci na ministerstvo kultury na obnovu hradeb, které byly v nejdezolátnějším stavu. Při obnově musely být hradby rozebrány poměrně dost do hloubky, jelikož zdivo bylo narušené i kořeny. Znovu se tedy poskládalo a nahoře se dal drn, který je teď už krásně zelený. Je to určitá ochrana těchto hradeb,“ vysvětlil Jaroslav Sklenář, předseda Spolku pro ochranu přírodní rezervace a hradu Krašova.

Kámen ke kameni se skládal původní technikou

Oprava hradeb se prováděla původní technikou. Projektant přesně určil, jaké poměry mají v maltě stavebníci při obnově zdí použít. A Spolek pro ochranu přírodní rezervace a hradu Krašov chce v opravách pokračovat i nadále.

„Do budoucna bychom chtěli udělat také třetí etapu té opravy v Libušině komnatě, kde je zdivo velmi narušené. A to bohužel i díky tomu, že to ničí jednotliví návštěvníci,“ doplnil Jaroslav Sklenář.

Hrad Krašov je po celý rok volně přístupný. V červenci a srpnu tu na návštěvníky čeká i průvodce.

autoři: kos , jik
Spustit audio