Hráz Mlýnského rybníka v Hranicích na Chebsku chátrá, město plánuje opravy

26. březen 2015

Hranice na Chebsku dostaly peníze na opravu hráze Mlýnského rybníka. Ten se nachází nedaleko osady Pastviny. Práce začnou v červenci a potrvají asi tři měsíce. Rekonstrukce je nutná, protože hráz je ve špatném stavu a hrozí její protržení.

Původní hráz rybníka je osazena žulovými kvádry. Ty se ale postupně uvolňovaly a hráz kvůli tomu už nedrží stabilitu. Proto se město rozhodlo o co nejrychlejší zabezpečení.

Peníze po mnoha letech žádostí dostala radnice až teď. Situaci ale komplikuje to, že hráz rybníka slouží jako příjezdová cesta do obce Pastviny, říká starosta Miroslav Picka.

„Byla by to určitě velmi nepříjemná situace, protože autobus by jezdil v podstatě na trase Hranice – Studánka. Do Pastviny by asi zřejmě zajížděl dál, ale musel by se zase vracet zpátky přes Studánku. Navýšily by se kilometry a hlavně lidé po vlastní ose, kteří bydlí v Pastvinách, by měli problém, že by se jim vzdálenost do Hranic zvětšila,“ říká Picka.

V povodí Mlýnského rybníka jsou navíc chránění živočichové a vzácné rostliny. Kdyby hráz praskla, celý ekosystém by zanikl a vznikla by nevyčíslitelná škoda.

„Jedná se o pět až šest vzácných rostlin. Je tady škeble, spousta žab, druhů ryb a hmyzu, který se tady vyskytuje jenom díky tomu, že je zde rybník,“ připomíná starosta Picka.

Odborníci proto městu určili, kdy můžou práce začít. Jedná se o červenec. Dokončené musí být v říjnu. Tak se zabrání úhynu živočichů i rostlin, kteří budou mít během rekonstrukce rybníka vytvořené tůňky, kam budou živočichové umístěni.

„Určitě o to požádáme i některé dobrovolníky, mám na mysli i žáky základní školy, rybáře apod. Budeme se snažit udělat všechno pro to, aby příští rok na jaře bylo všechno zase v normálu,“ tvrdí Picka.

Město v těchto dnech bude vyhlašovat výběrové řízení na zhotovitele. Rekonstrukce vyjde na 6 milionů korun.

Spustit audio