Hygienici už mají jasno: Epidemii salmonelózy zavinila vajíčka!

29. červenec 2015

Více než stovka lidí se v Plzeňském kraji nakazila salmonelózou ze špaget carbonara připravených ve vývařovně ZRTAS. Hygienici teď našli konkrétního viníka, rozbory totiž potvrdily přítomnost bakterií salmonely na skořápce vajíčka.

Rozbory plzeňské hygienické stanice potvrdily bakterie salmonely jak ve špagetách, tak i na skořápce vajíčka. Vývařovna do různých firem rozvezla 140 pokrmů. Hygienici už evidují celkem 138 lidí, kteří se salmonelózou nakazili.

„V průběhu odpoledne jsme obdrželi první neoficiální výsledky, které svědčí o tom, že hotový pokrm a jednotlivé ingredience obsahují salmonelu. Zdravotní ústav pokračuje v laboratorních rozborech stěrů z prostředí a odebraných od personálu," uvedl ředitel krajské hygieny Přemysl Tomašuk.

V další fázi zašlou plzeňští hygienici všechny materiály do Státního zdravotního ústavu Praha. Tam určí konkrétní typ salmonely, který bude porovnán se vzorky odebranými od hospitalizovaných pacientů.

Zatím tak stále není jisté, jestli hygienici zahájí s provozovatelem vývařovny řízení. O tom rozhodnou až výsledky dalších rozborů. Pokud se ukáže, že vznik nákazy způsobila vývařovna špatným skladováním surovin nebo jiným porušením předpisů, provozovatel firmy postihu neujde.

Vývařovna ZRTAS zatím zůstává uzavřená a fungovat znovu začne, až pokud rozbory prokáží, že salmonela se do potravin nedostala v provozovně. V Plzeňské fakultní nemocnici je hospitalizováno třináct lidí, v klatovské deset. Hygienici mluví o epidemii, která už je ale na ústupu.

autoři: Směna ČRo Plzeň , Lucie Sichingerová
Spustit audio