Hygienici varují: Na Rokycansku se šíří černý kašel

20. listopad 2017

Na Rokycansku přibývá lidí, kteří onemocněli černým kašlem. Krajští hygienici evidují nejméně 13 případů tohoto vysoce nakažlivé onemocnění, které se šíří vzduchem a může skončit i smrtí.

Černým kašlem onemocnělo několik fotbalistů TJ Sokol Raková na Rokycansku, jak potvrdil starosta obce František Bůcha: „Bylo tu pět případů černého kašle. Podezření na nemoc mělo dalších osm fotbalistů. Nicméně další případy se neprokázaly.“ Fotbalisté, kteří černým kašlem onemocněli, jsou už podle starosty Bůchy vyléčení, a to hlavně proto, že se nemoc podařilo zachytit v samém zárodku. Mužům byla nasazená léčba antibiotiky a v současnosti už se zapojili do běžného života.

Krajská hygienická stanice v Plzni má laboratorně potvrzených 13 případů onemocnění černým kašlem na Rokycansku. Kromě pěti fotbalistů z Rakové onemocnělo dalších osm lidí. „Jsou to lidé z různých částí Rokycanska. Další desítky lidí, kteří jsou v pozorování, čeká na výsledky kontrolních náběrů. Definitivní počet tedy není ještě uzavřený. Domnívám se, že koncem listopadu bude počet nakažených vyšší,“ řekl krajský epidemiolog Petr Pazdiora.

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které se šíří kapénkami vzdušnou cestou. Vyskytuje se na celém území České republiky a podle Petra Pazdiory se nedá původ onemocnění na Rokycansku zpětně vystopovat. Onemocnění se léčí antibiotiky a žádný z nemocných na Rokycansku nemusel být hospitalizovaný.

Důležité je očkování

V České republice se děti očkují proti černému kašli od roku 1956. „Dříve se vycházelo z toho, že po očkování bude trvat celoživotní imunita. Dnes se ukazuje, že tomu tak není. Kmeny, které tady cirkulovaly v minulosti, jsou naprosto odlišné od těch, které tu jsou nyní. Doporučením je, aby se všichni dospělí lidé, alespoň při jednom přeočkování proti tetanu, nechali přeočkovat i proti černému kašli,“ uvedl Petr Pazdiora.

Nejvážnější průběh onemocnění je u dětí, především v prvních šesti měsících života. U neočkovaných dětí může být onemocnění smrtelné. „První dávka vakcinace se dává ve věku dvou měsíců, jestliže rodiče očkování oddalují, výrazně zvyšují riziko infekce pro jejich kojence,“ doplnil Pazdiora.

Krajský epidemiolog Petr Pazdiora také odmítl, že by zvýšený počet nemocných souvisel s cizinci, kteří na Rokycansku pracují. Podle něj pro toto tvrzení nejsou žádné důkazy. Lidé přicházející z jiných zemí mají totiž podle něj většinou stejnou očkovací anamnézu jako občané České republiky.

Hygienici doporučují, aby lidé, kteří trpí delší dobu kašlem, navštívili co nejdřív svého lékaře.

autoři: čer , jik
Spustit audio