Infocentrum ve Spáleném Poříčí patří k nejhezčím v Plzeňském kraji

23. srpen 2016

Spálené Poříčí na jižním Plzeňsku se může pochlubit nejhezčím infocentrem v Plzeňském kraji. V posledních dvou letech už dvakrát zvítězilo v anketě Asociace turistických informačních center. Infocentrum na okraji Brd teď zažívá jeden z největších náporů v historii. Denně sem míří desítky turistů, kteří se zajímají o novou Chráněnou krajinnou oblast Brdy.

Infocentrum ve Spáleném Poříčí je přímo na náměstí naproti kostelu. Nachází se ve staré barokní roubence z konce 18. století. Patří mezi kulturní památky. Její součástí je několik světnic a v každé je spousta historického nábytku a jiných zajímavých předmětů. Například funkční rekonstruovaná kachlová kamna, co si pochvaluje Ivana Paseková, vedoucí infocentra.


Budova infocentra má tradiční dispozici s nízkým povalovým stropem, předsíní, černou kuchyni, dvěma dochovanými chlebovými pecemi či osvětlovacími krbečky. Typickým krajovým prvkem je velký kabřinec nad čelním štítem a zadní štít vyplétaný smrkovými větvemi a pomazaný jílem. Roubená část domu má omítku zvanou kožich. Domek pochází z konce 18. století a patřil původně k faře, která je datována r. 1780 – bydleli zde lidé, kteří na faře nebo na jejích polích pracovali. Historie domu ale sahá hlouběji – při stavbě byly zčásti použity trámy z 15. a 17. století. Více informací včetně otevírací doby najdete zde.

Hana Kubíčková, pracovnice Infocentra, nám popsala, co všechno se v domě nachází: „Je zde i černá kuchyně, která dříve sloužila k pečení chleba. Dodnes je ve vzduchu cítit zvláštní uzená vůně. V další místnosti se pořádají různé výstavy.“ Celou atmosféru dokreslují původní dveře i s klikou ze 17. století.

Brdy lákají stále více turistů. Těm se líbí nejen historická roubenka a její prostory, ale i milá obsluha infocentra. V okolí obdivují krásnou a čistou přírodu, jako jsou například Padrťské rybníky. Pochvalují si také nově vybudované zpevněné cesty. Děti naopak potěší odměna za zdolání naučné stezky.

Infocentrum ve Spáleném Poříčí navštíví v sezoně až 100 lidí denně.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio