Injekční stříkačky a zátky od piva. Pískoviště na Lochotíně teď strážníci čistí detektorem kovu

28. duben 2016

Nebezpečné kovové střepy a infikované jehly strážníci plzeňského obvodu Lochotín nově hledají za pomoci detektoru kovu. Ten za 11 tisíc koupila radnice prvního městského obvodu.

Na pískovištích v plzeňské městské části Lochotín se kromě dětí zdržují také bezdomovci a narkomani. I proto teď mladé rodiny oceňují nové vybavení městské policie. „Je to dobře, protože zrovna jsem slyšela od svých kamarádek maminek, že našli jehlu. Je to hrozné, co se tu na pískovištích děje," říká Jarka Vokounová, která na pískoviště chodí se svou dvouletou dcerou Ladou.

Strážníci chodí ve dvojici, po zapípání přístroje kovové předměty vyhrabou a odstraní. Podle starosty obvodu Miroslava Brabce jde hlavně o zdraví a bezpečí dětí. „Nemáte představu, co tam na podzim nebo v zimě najdeme, když vyměňujeme písky. Samozřejmě zátky od piva, ale i hodně ostrých plíšků. To je ostrá hrana, o kterou si to dítě může rozříznout ruku, když si tam hraje," popisuje Brabec s tím, že městští strážníci s detektorem pískoviště, ale i další místa, kde si děti hrají, kontrolují pravidelně.

Zatím mají na Lochotíně detektor jeden. Další by v budoucnu měl přibýt i v centru města.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio