Jáchymov potřebuje peníze na opravu opěrných zdí. Některým hrozí zřícení

21. leden 2015

Jáchymov na Karlovarsku opravuje v těchto dnech náměstí. Na projekt dostal dotace z evropských fondů. Na peníze čekal několik let.

Práce ale mohly být už dávno hotové. Stát totiž městům a obcím, které zasáhla těžba, nabízel kompenzaci na obnovu postižených míst. Těžba uranu ale do příspěvků zahrnutá nebyla. A tak se Jáchymov snaží poškozené prostory upravovat sám. Pro malé podkrušnohorské město je to složité.

Stát ukončil těžbu uranové rudy v Jáchymově začátkem 60. let. Od té doby žádné významnější prostředky nedostal. Výjimkou jsou finance na opravu opěrných zdí, které jsou právě důlní činností poškozené. Nejde ale o závratné sumy.

„Stav opěrných stěn v Jáchymově by si vyžádal z hlediska poddolování investice v řádech desítek i stovek milionů korun. Před 10 lety byla zpracována studie, která problém opěrných stěn ve městě řešila. Tehdy byly náklady vyčísleny na 700 milionů korun,“ říká starosta Bronislav Grulich.

K tomu, aby si stát na Jáchymov vzpomněl a finančně pomohl, nepomáhají různá jednání, ani sliby prezidenta Miloše Zemana.

„Několikrát jsem o tom hovořil s hejtmanem Karlovarského kraje, mluvil jsem o tom i s prezidentem, který před rokem navštívil Jáchymov. Z jeho strany mi byla přislíbena určitá pomoc, že se problém otevře. Bohužel: sliby – chyby,“ dodává Grulich.

Peníze by přitom město potřebovalo. Některé opěrné zdi jsou v tak špatném stavu, že hrozí jejich zřícení. Pokud by se tak stalo, znamenalo by to pro Jáchymov obrovský problém. Město je totiž postaveno na opěrných zdí, protože je v údolí.

„Jáchymov se určitým způsobem sune do údolí a tím pádem dochází k porušování opěrných stěn. Je jich tady celá řada, souhrnem asi 1,7 kilometru. Minimálně polovina z nich je ve špatném, téměř havarijním stavu,“ upozorňuje Grulich.

Díky menším dotacím z Ministerstva životního prostředí i průmyslu a obchodu opraví Jáchymov letos čtyři opěrné zdi. Práce budou stát 15 miliónů korun.

Spustit audio