Jak pořídit ojeté auto a nenaletět? Zjišťovali jsme na západě Čech

28. listopad 2015

Koupě ojetiny není jen tak, je třeba mít správné informace a obrátit se na spolehlivého obchodníka. Nenaletět podvodníkům ale může být těžké.

Zájem o ojeté vozy v Česku trvale roste. Loni se jich prodalo zhruba 600 tisíc a celkem za ně lidé zaplatili skoro 90 miliard korun. Koupě ojetého automobilu má své výhody i nevýhody.

Ojetá auta jsou levnější, ale také rizikovější. Stárnou pomaleji a navíc si za cenu nového vozu může zákazník pořídit prostornější ojetý vůz vyšší třídy. Nevýhodou ovšem mohou být častější finanční náklady spojené se servisem a údržbou. A potíže působí i prodejci podvodníci, s rostoucím zájmem o ojetiny roste i jejich počet.

„Je velmi důležité, aby zákazník kupoval od renomovaného zdroje, od větší společnosti, která dává garance, dává záruky, dává doživotní garanci hlavně na původ vozu, protože samozřejmě trh s ojetinami je stále nebezpečný tím, že historie, zvláště u dovezených vozů, je často těžko dohledatelná," upozornila ředitelka největšího tuzemského prodejce ojetých aut Karolína Topolová.

Vhodné také je prověřit si technický stav ojetého vozu vlastním mechanikem. Pokud toto nějaký prodejce neumožňuje, pak je to jistý varovný signál. Velkým rizikem je i nákup auta přes inzerát, zvláště pokud prodávající neposkytne záruku, že zpětně bude řešit případné reklamace ohledně skrytých závad vozu.

„Tam si neověříte skoro nic, je důležité koupit od zdroje, který vám tu garanci smluvně dá," doplnila Karolína Topolová.

Mnoho lidí nakupuje ojetá auta dovezená ze zahraničí, i v tomto případě je třeba dát si pozor. Často se totiž jedná o auta na hranici životnosti, která se v Česku různým způsobem upravují, aby se prodala za vyšší cenu, než jakou reálně mají. Běžně tak lze například koupit vůz s přetočeným tachometrem.

Škodovky chtějí západočeští motoristé ze všeho nejvíc

Také při nákupech ojetých aut platí určité trendy a v tomto ohledu mají lidé v Česku jasné priority. Největší zájem je dlouhodobě o ojeté vozy značky Škoda, přičemž úplně nejprodávanějším modelem pak je Škoda Octavia Combi, a to hlavně v dieselovém provedení.

„Kromě Škodovek se velmi dobře prodávají stále vozy Volkswagen - Golf, Passat, Ford Focus následovány dalšími modely, jako je například Opel Corsa z těch menších segmentů. Zajímavý trend je, že v minulém roce se výrazně navýšil prodej SUV vozů, takže je vidět, že je zájem i o větší vozy s náhonem na všechna čtyři kola," uvedla Topolová.

Konkrétně na západě Čech je průměrné stáří vozů pod celostátním průměrem. V Plzeňském kraji je to deset let a dva měsíce, v Karlovarském kraji pak 9,5 roku. V obou krajích stejně jako v celém Česku je největší zájem o vozy Škoda a dobře se prodávají i SUV různých značek.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio